Kinderarts in huisartsenpraktijk is 50 procent goedkoper

De pilot van zorgverzekeraar Menzis waarbij een kinderarts een spreekuur heeft in een huisartsencentrum, is een groot succes. De kinderen die deze kinderarts ziet, hoeven bijna nooit alsnog naar het ziekenhuis. Bovendien blijkt het 50 procent goedkoper dan de reguliere manier van werken.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

De proef ging eind 2016 van start. Drie huisartsen in de gemeente Pekela werken samen met een kinderarts uit het Ommelander Ziekenhuis Groningen te Scheemda. Eens per maand is er een kinderartsspreekuur in een huisartsenpraktijk. Hier komen kinderen die voorheen naar het ziekenhuis doorverwezen zouden zijn.

Uiteenlopende klachten

Etty ter Steeg, Accountmanager zorginkoop 1e lijn is namens Menzis nauw betrokken bij het project. Als kinderen op het reguliere spreekuur van de huisarts komen, zijn er nu drie mogelijkheden, legt ze uit. ‘Of ze worden doorverwezen naar het ziekenhuis, of de huisarts handelt het af. De derde en extra mogelijkheid is

2
1374

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

 1. Geachte heer of mevrouw GKMitrasing,

  Wellicht is het dan niet helder genoeg overgekomen uit de tekst. Ter verduidelijking: met de passage dat de ‘kinderen voorheen werden doorverwezen naar het ziekenhuis.’ Bedoelen we dus dat van de kinderen die de kinderarts op dit spreekuur ziet, 90 procent vervolgens niet meer naar het ziekenhuis hoeft te gaan. Met ‘onnodig’ wordt dan dus ook bedoelt, dat kinderen soms naar de specialist in het ziekenhuis worden verwezen bij twijfel, uit voorzorg, uit ongerustheid of om het zeker te weten. Door deze nieuwe werkwijze lukt het samen met de specialist om deze zorgvragen te scheiden van zorgvragen die daadwerkelijk in het ziekenhuis bekeken moeten worden. Dat bespaart zo dus veel ‘onnodige’ doorverwijzingen.

  Hoop dat bovenstaande wat verduidelijking geeft.

  Met vriendelijke groet,

  Joeri Veen (Menzis)

 2. Lees alle reacties
 3. De vraag die niet beantwoord is in dit artikel: worden kinderen nu meer of minder verwezen naar de kinderarts in de huisartsenpraktijk tov verwijzing naar kinderartsen in het ziekenhuis? Effect op intercollegiale contacten?
  Het begrip “onnodig” lijkt me dan ook slecht gekozen..
  Overigens is er niets nieuws aan maar dan moet je wel over de landsgrenzen heen willen kijken en je kennis bijhouden..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.