Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Inzet burgers bij nieuwe hulpdienst SOS Alarm

Redacteur KinderopvangTotaal
Nederland krijgt een nieuwe officiële hulpdienst:SOS Alarm Hulpdienst. Deze zet vrijwilligers en professionals in, die in levensbedreigende situaties sneller ter plekke kunnen zijn dan reguliere hulpdiensten. Iedereen met gecertificeerde medische diploma’s kan zich aanmelden.
Inzet burgers bij nieuwe hulpdienst SOS Alarm
Foto: ANP Lex van Lieshout

Naast politie, brandweer en ambulance wordt de SOS Alarm Hulpdienst de vierde landelijke hulpverleningsorganisatie in Nederland. Iedereen die deelneemt, beschikt over gecertificeerde diploma’s, zoals een EHBO-diploma. Mensen melden zich op vrijwillige basis aan bij een databank. Dat meldt RTL Nieuws.

Campagne

Vandaag begint de campagne voor SOS Alarm Hulpdienst. Volgens oud-schaatser Hein Vergeer, ambassadeur van de hulpdienst, zijn er op dit moment al 10.000 vrijwilligers. ‘Het doel is om voor het eind van het jaar 100.000 vrijwilligers te hebben.’ Bij 20.000 vrijwilligers wil de hulpdienst van start gaan. Het ministerie van Veiligheid en Justitie is in gesprek met de nieuwe dienst. Onderdeel van die gesprekken is de vraag of SOS Alarm Hulpdienst de alarmmeldingen krijgt die bij de meldkamers van de hulpdiensten binnenkomen.

SOS ALARMcard

Vrijwilligers die zich aanmelden, worden via een SOS ALARMcard geïnformeerd als er zich een ongeluk voordoet in hun nabije omgeving. De card geeft persoonlijke en/of medische informatie over het slachtoffer van een calamiteit, zoals een ongeluk. Dragers van de kaart beheren deze informatie zelf. De vrijwilligers worden ingeschakeld als er binnen 500 meter van de plek waar ze op dat moment zijn, iets gebeurt. Via een speciale app krijgen ze een signaal en kunnen ze direct reageren of ze wel of niet inzetbaar zijn. Kunnen ze niet, dan wordt de volgende opgeroepen. Verder worden ze via de app real-time op de hoogte gehouden waar de hulpdiensten en traumateams zich bevinden.

Kritisch

De Hartstichting is een van de organisaties die de start van een nieuwe hulpdienst niet aanmoedigt: ‘De alarmdienst werkt met SOS alarmcards, een kaartje dat een slachtoffer bij zich moet dragen en dat aangeschaft moet worden. In het geval van een hartstilstand is er geen tijd te verliezen, dus er is geen tijd om een alarmcard te gaan zoeken en te scannen. De reanimatie mét gebruik van een AED moet immers direct starten nadat 112 gebeld is. Dit om de kans op overleving te maximaliseren in ieder geval binnen zes minuten na een hartstilstand. Tien minuten, zoals de SOS Alarm Hulpdienst aangeeft, is te lang om dit te realiseren.’

De Hartstichting wil benadrukken dat in het geval van een hartstilstand altijd 112 direct moet worden gebeld. Omstanders en hulpverleners hoeven in een stressvolle situatie als bij een hartstilstand, als iedere seconde belangrijk is, niets anders te doen dan 112 bellen. ‘Hiermee wordt zowel de professionele hulpverlening als de burgerhulpverlening in gang gezet en gaat geen tijd verloren met het inschakelen van andere systemen.’

Reanimatie

De eerste tien minuten na een ongeval zijn van levensbelang, weet ook de woordvoerder van de SOS Alarm Hulpdienst. ‘Heel vaak is hulp eerder vereist dan de officiële hulpdiensten ter plaatse zijn, zoals bij hartfalen of een hersenbloeding. Vaak kan snel hulp worden verleend omdat er wel EHBO’ers, reanimatiehulpverleners, politie- of ambulancemedewerkers in de buurt zijn. Die worden nu dus opgeroepen, als ze zich registreren bij de nieuwe hulpdienst SOS Alarm Hulpdienst.’

1 REACTIE

  1. Goed initiatief. Alleen jammer dat de overheid heeft nagelaten te bepalen welke diploma’s wettelijk erkend zijn (gecertificeerd) en dit wederom geheel aan de vrije markt heeft overgelaten met als gevolg dat er een wildgroei aan opleidingsinstituten is ontstaan. Gevolg een loodgieter met drie dagen opleiding kan zich nu ‘docent’ EHBO/reanimatie noemen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.