Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Iraakse delegatie in Rode Kruis Ziekenhuis

Het Brandwondencentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk ontvangt deze week een delegatie uit de Iraakse hoofdstad Bagdad. De bedoeling is dat zij meer expertise opdoen voor het behandelen van brandwonden.
Iraakse delegatie in Rode Kruis Ziekenhuis
Foto: ANP - Koen Suyk

De bedoeling is dat de artsen uit Bagdad tijdens hun verblijf van drie dagen in Beverwijk inzicht krijgen in de manier waarop de artsen in het RKZ brandwonden behandelen door intensieve samenwerking tussen diverse specialismen. ‘Er komt veel meer bij kijken dan alleen de operatie’, zegt Paul van Zuijlen, plastisch chirurg in het RKZ. ‘Het is voor ons weer uitermate stimulerend om te zien hoe meerdere technieken die ontwikkeld zijn vanuit ons brandwondencentrum internationaal steeds meer worden overgenomen.’ Zo betreft het bijvoorbeeld een bijzondere huidtransplantatietechniek, een apparaat om huid op te rekken, een kunsthuid gemaakt in een laboratorium, donorhuid en een methode om littekens op te meten. Veel van deze technieken worden inmiddels wereldwijd toegepast. Om artsen internationaal bij te staan met operaties hebben artsen uit Beverwijk ’teleburns’ ontwikkeld, een methode waarbij artsen met een telefoon operaties op afstand begeleid.

Internationaal
De vraag uit Irak staat niet op zichzelf. Eerder al benaderde het Amerikaanse televisiestation CNN het brandwondencentrum voor hulp voor een verbrand meisje uit Syrië. Een interessante ontwikkeling is vooral de interesse vanuit het Midden en Verre Oosten. ‘Dat ze ons ziekenhuis wereldwijd weten te vinden, is voor ons een erkenning van ons werk. Het delen van onze expertise staat dan ook hoog op de agenda. Er is nog een hoop te doen op internationaal gebied. We staan nog maar aan het begin’, aldus Paul van Zuijlen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.