Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Is ‘samen-redzaamheid’ het nieuwe antwoord op de vergrijzing?

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Partijen in de zorg onderschatten de kracht van het groeiende aantal burgerinitiatieven voor zorg en ondersteuning. Dat bleek uit het werkbezoek van koningin Máxima aan de dialoogbijeenkomst over de brug tussen formele en informele zorg in Dorpshuis Austerlitz op 23 mei. “Hoe meer vergrijzing, hoe meer vitale ouderen die hulpbehoevende ouderen kunnen ondersteunen.”
Koningin Máxima tijdens de dialoogbijeenkomst over formele en informele zorg in het Dorpshuis in Austerlitz op 23 mei. Speciaal gezant passende zorg Jan Kremer (l) en Jan Smelik (r) , coördinator Nederland Zorgt voor Elkaar en oprichter Coöperatie Austerlitz Zorgt.
Koningin Máxima tijdens de dialoogbijeenkomst over formele en informele zorg in het Dorpshuis in Austerlitz op 23 mei. Speciaal gezant passende zorg Jan Kremer (l) en Jan Smelik (r) , coördinator Nederland Zorgt voor Elkaar en oprichter Coöperatie Austerlitz Zorgt. Foto: Mark Sassen Fotografie.

Beleidsmakers hebben jarenlang de zelfredzaamheid van

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  1 REACTIE

  1. Dat denk ik wel. Zelf- en samenredzaamheid was voor bestuurders van een aantal zorgorganisaties een van de belangrijke redenen om Quli op te richten.

   Met Quli bieden we al een aantal jaren ondersteuning in de driehoek. Dit vonden zij er van in drie korte films:

   Cliënten: https://lnkd.in/dHT7RKj.
   Naasten: https://lnkd.in/eb7QsCKm
   Professionals: https://lnkd.in/dNvUaKE

   En deze korte film met een fictieve case ‘Wies’ geeft een overzicht van mogelijkheden: https://lnkd.in/ggH9grd

   Onze drive is:

   1. Mensen – cliënten en naasten – willen niet dat hun leven wordt overgenomen. Of dat ze (verder) de zorg in worden gezogen.

   2. Mensen willen gelijkwaardig zijn. Zij vragen zorg te participeren in hun leven.

   3. Steeds meer mensen hebben ondersteuning nodig. Bouw geen muur om ‘de zorg’ maar een langere tafel. In deze gedigitaliseerde maatschappij is toegankelijke digitale ondersteuning nodig in de driehoek. Daarmee ‘lichte’ zorgvragen anders benaderen dan ‘zware’ zorgvragen.

   Doordat we aan het MedMij Afsprakenstelsel voldoen en andere vormen van content, integratie en communicatie bieden, beperkt de professionele hoekpunt zich niet tot één organisatie, zorgdomein en zelfs niet tot ‘de zorg’.

   #burgerplatform #inclusie #regie

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.