Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Isala moet meerokende werkneemster compenseren

De Isala klinieken in Zwolle moeten een voormalige werkneemster compenseren voor de schade die ze leed door meeroken. Dit meldt persbureau Novum.

Het ziekenhuis was in cassatie gegaan tegen een eerdere uitspraak van het gerechtshof in Arnhem. De Hoge Raad kwam tot het oordeel dat het ziekenhuis voor vijftig procent aansprakelijk kan worden gehouden voor het verergeren van de astmaklachten van de secretaresse.

Meeroken

Eind 1999 trad de vrouw in dienst bij de Isala klinieken. Toen had ze al astma. Ze ging als secretaresse werken van twee artsen die stevig rookten. Ondanks dat de twee artsen alleen op hun werkkamer rookten, had de vrouw toch last van de rook omdat de deuren vaak openstonden en omdat ze af en toe de werkkamers in moest.

Arbeidsongeschikt verklaard

In de zomer van 2000 verergerde de astmaklachten van de vrouw en moest zij opgenomen worden op de longafdeling van het ziekenhuis waar zij werkte. Ook in maart 2001 moest zij vanwege haar astma opgenomen worden en in de winter van 2002 zat ze drie maanden in het Nederlands Astmacentum in het Zwitserse Davos. Vanaf 3 juli 2001 werd ze volledig arbeidsongeschikt verklaard. Nadat het ziekenhuis over de eerste twee ziektejaren haar volledige salaris uitbetaalde werd het dienstverband per 1 april 2003 opgezegd.

Aansprakelijk

Isala werd door de vrouw voor het kantongerecht gesleept, die in de zomer van 2003 oordeelde dat het ziekenhuis aansprakelijk is voor de schade die de vrouw heeft opgelopen. In september 2007 werd bepaald dat Isala vijftig procent van de schade moet vergoeden. Isala ging tevergeefs in cassatie tegen deze uitspraak. De Hoge Raad besloot op basis van een rapport van een longarts dat de longklachten van de vrouw verergerd zijn door het meeroken. Hoe hoog de vergoeding is die de vrouw ontvangt moet nog vastgesteld worden. Hierbij moet ook schade in de toekomst worden gecompenseerd. (Novum)

Lees ook:

Drie werknemers Aveleijn ontslagen wegens roken

Totaal rookverbod personeel Medisch Spectrum Twente

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.