Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Israël investeert opnieuw honderden miljoenen in zorg-ict

Bert Bukman
Israël investeert de komende jaren zo'n 250 miljoen euro in de digitalisering en uitwisseling van medische gegevens. De opdracht gaat naar softwareontwikkelaar SAP. De plannen sluiten aan bij de leidende positie die het land inneemt op de markt van e-health en digitale zorg.
Israël
Getty Images / iStock

Premier Benjamin Netanyahu van Israël maakte de plannen bekend nadat zijn kabinet ermee had ingestemd. De Israëlische overheid wil een omvangrijke medische database ontwikkelen in samenwerking met softwareproducent SAP.

De plannen sluiten aan bij een ontwikkeling die al langer gaande is. Wereldwijd profileert Israël zich steeds meer als een koploper op het gebied van zorg-ict en e-health. Na grootschalige investeringen van de overheid betraden de afgelopen jaren meer dan 400 start-ups de markt. Ook zijn grote spelers als IBM en Philips in het land actief.

Anoniem

Het project dat nu wordt gestart, borduurt voort op het grootschalige Mosaic-project. Hierin zijn de afgelopen twintig jaar tal van anonieme medische gegevens van Israëlische burgers opgeslagen en verwerkt. Dit met als doel ontwikkelingen van diverse ziekten op de lange termijn in kaart te brengen. Deze gegevens worden internationaal als een goudmijn beschouwd voor onderzoekers.

Een ander onderdeel van het plan is de volledige digitalisering van medische dossiers, waarin Israël volgens deskundigen internationaal eveneens vooroploopt. Ook voorziet het voorstel in de oprichting van een landelijke centrum voor stimulering van innovatie in de gezondheidszorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.