Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jaarlijkse besparing van 130 miljoen euro door vrijkomen patenten

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Het patentrecht van acht medicijnen voor cholesterol, hiv en hart- en vaatziekten loopt eind 2017 af. Deze verlopen patenten maken besparing op medicatie mogelijk door het preventiebeleid. Het komende jaar kan er een besparing van 130 miljoen gerealiseerd worden, aldus de Vereniging Generieke Leveranciers Nederland (GLN).
Dure geneesmiddelen
Foto: iStock

Met het verlopen van de patenten wordt de weg vrijgemaakt voor de ontwikkeling van generieke medicijnen. Dit zou tot een kostenbesparing van gemiddeld 90 procent kunnen leiden, aldus GLN. Het komende jaar kan er een extra besparing van 130 miljoen euro gerealiseerd worden middels het preventiebeleid. Zo’n 300.000 patiënten maken in Nederland gebruik van de patentmedicijnen die eind 2017 aflopen.

Marktwerking

Het preventiebeleid op de medicatie is succesvol door de beschikbaarheid van volwaardig goedkopere, generieke medicijnen en de inzet van zorgverzekeraars, artsen, apothekers en groothandelaren. Volgens Jan Broeren, voorzitter van de Vereniging Generieke Leveranciers Nederland, blijft de zorgsector zonder generieke medicijnen afhankelijk van dure merkmedicijnen, die ondanks de verlopen patenten hoog geprijsd blijven. ‘De concurrentie van andere fabrikanten, met een generiek geneesmiddel, is daarom essentieel om de prijs van medicijnen significant te verlagen.’

Broeren vertelt dat de gelijkwaardigheid van het alternatieve medicijn met het ‘merkmedicijn’ voor 100 procent te waarborgen is. Dit komt mede door de strenger en accurater geworden registratie-eisen van medicijnen. Met het verlopen van de patenten op de acht medicijnen is er meer marktwerking. ‘Door deze concurrentiewerking dragen we bij aan het betaalbaar houden van de zorgkosten’, aldus Broeren.

Preventiebeleid

Het oogmerk van het preventiebeleid is om geneesmiddelenleveranciers te laten concurreren op de prijs van medicijnen die niet meer gepatenteerd zijn. Daarbij staat de daling van medicijnuitgaven en kwalitatief goede medicijnen centraal. Door het preventiebeleid, dat sinds 2008 is ingevoerd, is er zo’n 6,7 miljard euro bespaard op medicatie.

Maandelijks loopt dit bedrag volgens GLN op met 60 miljoen euro. Met het vrijkomen van de acht patenten zal er nog meer bespaard worden. De gerealiseerde besparing draagt bij aan de betaalbaarheid van nieuwe medicijnen en is ten bate van de verzekerden. Zo zou een jaarlijkse besparing van tenminste 800 miljoen euro voor een premiebesparing van 55 euro per Nederlander zorgen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.