Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jaaroverzicht / april

Espria: Fusie tot grootste zorgaanbieder van Nederland

Evean, Philadelphia en Woonzorg Nederland maken bekend dat ze willen fuseren tot Espria, de grootste zorgaanbieder van Nederland. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot. De NZa vreest mogelijk negatieve gevolgen voor de consument en geeft een negatief advies. De NMa neemt dit advies niet over, maar verbindt wel beperkende voorwaarden aan de fusie. Zo moet Woonzorg Nederland elf seniorencomplexen afsluiten. De Tweede Kamer wil dat het kabinet de fusie blokkeert, omdat de fusie ten koste zou gaan van de patiënt. De Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ) adviseert fusies in de zorg niet te blokkeren, omdat er geen aanwijzingen zijn dat fusies de kwaliteit en bereikbaarheid van de zorg aantasten. De Tweede Kamer negeert dit rapport. Het kabinet geeft geen goedkeuring voor de fusie, maar Evean Groep en Philadelphia zorg zijn al bestuurlijk gefuseerd en een personele unie met Woonzorg Nederland aangegaan. Espria is dus eigenlijk al realiteit.

Achmea Zorgkantoor in hoger beroep tegen NZa

Het Zorgkantoor van Achmea gaat in hoger beroep in de zaak tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over knelpunten in de AWBZ. Achmea Zorgkantoor was in 2007 naar de rechter gestapt om de NZa te dwingen een gat van veertig miljoen euro bij haar zes zorgregio’s te dichten. Dit gat leidde vorige zomer tot cliëntenstops met name in de regio Drenthe en Flevoland. De rechter oordeelde toen dat Achmea opnieuw langs de andere zorgkantoren moest om te zien of die toch geld over hadden van hun AWBZ-budget, maar dit blijkt niet zo te zijn. In het hoger beroep eist Achmea een nieuw besluit van de rechter om een betere verdeling van het AWBZ-budget over de regio’s en betaling van geleverde zorg.

Zeeuwse ziekenhuis-gate

Meer dan vierhonderd personeelsleden van het Ziekenhuis Walcheren in Vlissingen bieden een petitie aan aan de raden van toezicht en bestuur. De petitie van het comité ‘Verontruste Medewerkers’ is een reactie op de beslissing van het bestuur om het ziekenhuis in Vlissingen te sluiten. Het comité eist het vertrek van ziekenhuisdirecteur Rob Zomer. Ziekenhuis Walcheren en de Oosterscheldeziekenhuizen willen fuseren. Onderdeel van het fusieplan is de sluiting van Ziekenhuis Walcheren.

Omring wil via rechter Wmo-contract openbreken

Zorgaanbieder Omring wil met een rechtszaak de gemeente Hoorn dwingen het Wmo-contract open te breken en 400.000 euro in te zetten die zijn overgehouden bij de Wmo-aanbesteding in 2007.Gemeente Hoorn verliest de rechtszaak, maar gaat in hoger beroep. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelt dat er een bodemprocedure moet komen. Het gevolg van deze uitspraak is dat Omring de hogere vergoeding die zij voor de meeruren van Hoorn heeft ontvangen, weer moet terugbetalen.

Naar mei

Terug naar het jaaroverzicht

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.