Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jaaroverzicht / januari

1 jaar Wmo

De Wmo is een jaar van kracht. Bij een op de vijf aanbestedingen moet de rechter eraan te pas komen omdat verliezende aanbieders vinden dat het niet eerlijk is gegaan. Verscheidende gemeenten worden inderdaad teruggefloten en moeten opnieuw beginnen. Wat niemand had voorzien is dat de meerderheid van de cliënten volgens de criteria van de gemeenten alleen in aanmerking komt voor de huishoudelijke hulp. Voor thuiszorgorganisaties zijn de gevolgen groot. Enkele raakten in ernstige financiële problemen en er waren er die plotseling overtollige medewerkers moesten ontslaan.

Bekijk het Wmo-dossier

Kleine ziekenhuizen vrezen verlies IC’s

Burgemeesters van kleine gemeenten sturen een brandbrief aan minister Klink, omdat zij de beschikbaarheidstoeslag voor kleine ziekenhuizen in stand willen houden. Zij vrezen dat ziekenhuizen in dunbevolkte gebieden minder geld ontvangen, waardoor het verlenen van acute hulp in het gedrang komt.

Weert geeft aandelen uit

Het Sint Jans Gasthuis in Weert maakt bekend dat het als eerste Nederlandse ziekenhuis aandelen wil uitgeven aan private investeerders. Met het binnen halen van risicodragend kapitaal denkt het Sint Jans Gasthuis de financiële spankracht te vergroten. Zorgbelangenorganisaties en patiëntenverenigingen zijn nog niet gerust gesteld en vrezen dat commerciële partijen te veel invloed krijgen in het ziekenhuis.

Univé doet omstreden vergoeding

Zorgverzekeraar Univé vergoedt een orgaantransplantatie bij een Nederlandse verzekerde in Pakistan. De vergoeding zou ethisch omstreden zijn, omdat Pakistan bekend staat om orgaanhandel. Lidy Hartemink, directeur Zorg bij Univé verzekeringen, verweert zich met de uitspraak dat een verzekeraar moet kunnen aantonen dat er gronden zijn om vergoeding te weigeren.

Bussemaker: ‘Beschut wonen moet een keuze blijven’

Staatssecretaris Bussemaker zegt dat cliënten van zorginstellingen altijd de mogelijkheid hebben om hun leefwensen kenbaar te maken. Bussemaker wil instellingen die wensen van gehandicapten negeren bestraffen door ze mogelijk geen vergunning voor een verbouwing of nieuwbouw te geven.

Naar februari

Terug naar het jaaroverzicht

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.