Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Langdurige zorg heeft geen probleem met beschermingsmiddelen’

Thijs Rösken
Bestuurders in de langdurige zorg werpen zich op tegen uitspraken van Inspectie-voorvrouw Ronnie van Diemen, die woensdag zei dat zorgpersoneel in verpleeghuizen onaanvaardbare risico’s lopen door een gebrek aan beschermingsmiddelen. ‘Laat de Inspectie nou net als wij deskundigen van het RIVM volgen’, zegt zorgbestuurder Jacqueline Joppe.
Jacqueline Joppe, vvt, vvt Noord-Oost Brabant
Foto door Paul Tolenaar.

De bestuurder van het RONAZ (Regionaal

Registreren

1 REACTIE

  1. Hygiëne en afstand houden zijn het belangrijkst staat in bovenstaand artikel genoemd. Tevens dat er genoeg PBM is voor als er sprake is van klachten welke corona doen vermoeden, dan wel als het is vastgesteld.
    Dit geeft twee problemen waardoor de risico’s op uitbraak bij kwetsbare mensen welke van zorgverlening gebruik maken groot worden
    1. Bij wassen, kleden, toiletgang, begeleiden transfers kun je geen 1,5 meter afstand houden
    2. Pas bij duidelijke klachten mag er PBM gebruikt worden
    Dit staat volkomen haaks op de afspraken voor de gezonde medeburgers (minder kwetsbare niet zorgbehoeftigen) in de maatschappij welke diensten verlenen waarbij je noodzakelijkerwijs dichterbij dan 1,5 meter moet zijn (schoonheidsspecialist, kapper, fysio enz) niet terecht, teveel risico. Als je dit toch doet loop je risico op een forse boete omdat je mede burgers in gevaar brengt
    Bij de toch al kwetsbare burgers op leeftijd en binnen verzorgingshuizen maar ook in de thuiszorg geldt deze regel opeens niet en ben je a-sociaal als je niet de zorg verleent.
    Hoewel corona ook zonder verschijnselen aanwezig en besmettelijk kan zijn (waarop de regels in de maatschappij zijn gebaseerd) nemen we geen enkele voorzorgsmaatregelen bij de zorgverlening binnen de afstandsgrens
    Alleen als er zichtbare tekenen zijn die corona doen vermoeden kan er, in overleg!!!, gebruik worden gemaakt van beschermingsmiddelen.
    Deze regel kwam overigens ook pas na een aantal weken toen de ergste schaarste was opgelost
    Waarom mogen we de kwetsbare mens zonder bescherming benaderen, ook als we de anderhalve meter grens overschrijden, en mag dit bij de gezonde burger niet?
    Daar is maar 1 reden voor, uit voorzorg mondmaskers dragen bij benadering dichter dan 1,5 meter is niet haalbaar omdat er niet genoeg voorraad is!
    En dan wordt in bovenstaand artikel gezegd dat dit niet waar is, wat wordt bedoeld is dat bij duidelijke klachten en vermoeden of vastgesteld corona nu (weken na de uitbraak) inmiddels voldoende PBM lijken te zijn
    Inmiddels zijn nu 5 weken voorbij waarin dit als “normaal” wordt bestempeld voor de kwetsbare mens en als a-sociaal bij benadering van niet-kwetsbare mensen.
    Ik ben heel benieuwd of de gezonde mens straks naar de kapper mag maar met mondmasker, gedragen door zowel klant als kapper om het risico zo klein mogelijk te maken
    Dan snap ik er helemaal niets meer van

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.