Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jan Kremer: ‘Ook ik liet me als patiënt overrompelen’

Redactie Qruxx
Jan Kremer houdt zich als arts al lang bezig met samen beslissen. Maar merkte dat hij zich als patiënt toch liet overrompelen. Hij leerde als patiënt na een acute hernia onder meer dat het goed zou zijn als ‘de kennis van de specialisten beter verbonden wordt met de kracht van huisartsen om het brede plaatje te zien’.

Jan Kremer belandde met hevige pijn op de huisartsenpost. De arts vertelde hem dat er gezien zijn symptomen helemaal geen sprake kon zijn van een acute hernia, omdat de pijn alleen in zijn been zat.

Groot verschil

Kremer vertrouwde het niet. “Via via kreeg ik versneld toegang tot een neuroloog. Toen hij mij scheef zag zitten in de wachtkamerstoel, wist hij in een oogopslag dat in een hernia had. Dat leerde mij dat er een groot verschil is in expertise tussen specialisten die een hernia vaak zien en generalisten. Het zou goed zijn als de kennis van de specialisten beter verbonden wordt met de kracht van huisartsen om het brede plaatje te zien.”

Overrompelen

Als patiënt merkte hij dat hij zich toch liet overrompelen door de arts. “Ik hou me al lang bezig met samen beslissen en ben niet op mijn mondje gevallen. Toch liet ik mij als patiënt overrompelen. Artsen zijn geneigd de vragen te beantwoorden die zijzelf hebben.

Lees het hele verhaal op Zorgvisie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.