Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Japans bedrijf sjoemelt met royalty’s borstkankertest

Het Japanse farmacieconcern Fujirebio sjoemelde jarenlang met royalty's van Nederlandse borstkankertests. Het Antoni van Leeuwenhoek heeft schadevergoeding ontvangen.
geld.jpg
Foto: fotolia

De multinational trof onlangs heimelijk een schikking met het Amsterdamse ziekenhuis nadat Fujirebio 25 jaar lang had gefraudeerd met royalty’s voor Nederlandse borstkankertests. Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam heeft een fikse schadevergoeding ontvangen. Dat bevestigde een woordvoerster van het ziekenhuis woensdag na berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Miljoenen

Om wat voor bedrag het gaat wil de woordvoerster niet zeggen. ‘In de overeenkomst met Fujirebio is vastgelegd dat er geen inhoudelijke informatie over de schikking wordt gedeeld.” Volgens ingewijden betalen de Japanners een vergoeding van ruim 10 miljoen euro.

Fujirebio

Het beursgenoteerde Fujirebio verkoopt al sinds 1984 aan ziekenhuizen wereldwijd borstkankertests die zijn ontwikkeld op basis van onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis.

Dossier Fraude in de zorg
Zorgfraude is een structureel probleem dat de maatschappij jaarlijks veel geld kost. Het dossier bevat artikelen over frauduleuze praktijken, fraudebeheersing en foutieve declaraties.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.