Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Jeugdgezondheidszorg levert enorme gezondheidswinst

Iedere euro die jaarlijks in de jeugdgezondheidszorg wordt geïnvesteerd, levert elf euro op. Dat blijkt uit een onderzoek naar de kosteneffectiviteit van de jeugdgezondheidszorg dat in opdracht van brancheorganisatie ActiZ is uitgevoerd.
Jeugdgezondheidszorg levert enorme gezondheidswinst

Paul Huijts, directeur-generaal Volksgezondheid van VWS, ontving vanochtend het rapport. Aanleiding om het onderzoek uit te voeren, is de vraag die ActiZ van enkele leden van de Tweede Kamer kreeg over de effectiviteit van de jeugdgezondheidszorg.

Winst

De jeugdgezondheidszorg kost 433 miljoen euro per jaar, maar de interventies leveren 5,6 miljard euro op. Dat betekent dat het resultaat van de jeugdgezondheidszorg 5,2 miljard euro per jaar bedraagt. Iedere euro die jaarlijks in de jeugdgezondheidszorg wordt geïnvesteerd, levert dus 11 euro op. Zo kan door bijvoorbeeld het opsporen van aangeboren gehoorverlies in de eerste weken na de geboorte vroegtijdig met therapie worden begonnen. Daardoor kan de taal- en spraakontwikkeling goed op gang komen, wat niet alleen goed is voor het kind zelf, maar de maatschappij per jaar ook 343 miljoen euro bespaart. En het opsporen van een lui oog en andere oogafwijkingen, waar per jaar zo’n 3.000 kinderen voor worden behandeld, scheelt de maatschappij 103 miljoen euro.

Gezonde levensverwachting

Alle inwoners van Nederland hebben één jaar van hun gezonde levensverwachting te danken aan jeugdgezondheidszorg. Het gewonnen aantal gezonde levensjaren is in Nederland per jaar ruim 200.000 jaar. Vaccinaties leveren de grootste bijdrage in zowel gezondheidswinst als economische winst. Uit het onderzoek blijkt dat vrijwel ieder kind in Nederland regelmatig door jeugdgezondheidszorg wordt gezien: eerst via het consultatiebureau en daarna via school. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © Marco de Swart)

Lees meer:

Lees het rapport “Kosteneffectiviteit van de jeugdgezondheidszorg”

Grenzen aan preventie

Verzekeraars moeten preventie in wijken financieren

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.