Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Jeugdzorg veroorzaakt 1,5 miljoen tekort in Ede’

Redacteur Zorgvisie
De gemeente Ede stevent in 2017 af op een tekort van 1,5 miljoen door de hoge kosten voor jeugdzorg. Dat stelt wethouder Leon Meijer op de lokale nieuwssite EdeStad. Zijn gemeente is volgens hem niet de enige die hiermee kampt.
Jeugdhulp-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Het probleem is volgens Meijer dat er in het oosten van het land meer instellingen zijn dan in het westen. Daardoor worden kinderen uit de Randstad die uit huis worden geplaatst doorverwezen naar instellingen buiten de Randstad, zoals in Ede. Op dat moment moet de gemeente waar het kind gaat wonen betalen voor de zorg, in plaats van de gemeente waar het kind vandaan komt.

Jeugdzorg in de bossen
De kosten die dat met zich meebrengt zijn volgens Meijer niet te voorzien. ‘We hebben niet in de hand dat een kind bijvoorbeeld uit Den Haag uit huis wordt geplaatst. De rechter en het bureau jeugdzorg kijken waar het kind heen kan’, zegt hij tegen EdeStad. Volgens Meijer kan de gemeente de extra kosten niet zomaar vergoeden. ‘Het verschil krijg je niet bijgepast. Heel veel instellingen van kinderopvang zitten in de bossen. Men dacht dat de instellingen zouden gaan verhuizen naar daar waar de kinderen vandaan komen. De helft van de instellingen zouden van het oosten, waar de meeste instellingen zitten, verhuizen naar het westen. Misschien gaat het nog gebeuren, nu is het nog niet gebeurd.’

Wet rondom jeugdzorg aanpassen
Meijer heeft de zaak al aangekaart bij de VNG en hoopt dat de wet kan worden aangepast. Hij denkt dat Ede niet de enige gemeente is die met dit probleem kampt, hoewel een overgrote meerderheid van de gemeenten er volgens hem geen last van heeft. ‘Tien gemeenten hebben er last van, 390 niet. De lobby om de wet aan te passen zal nog een hele uitdaging worden.’

Dossier Geestelijke Gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.