Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jeugdzorg wint rechtszaak financiële risico’s

De rechtbank in Den Haag heeft op 5 oktober bepaald dat de financiële risico’s van de aanbestedingen in de jeugdzorg niet afgewenteld mogen worden op zorginstellingen. Een consortium van zeven zorginstellingen: GGZ Rivierduinen, ’s Heeren Loo, Inzowijs, MEE, Stek Jeugdhulp, Flexus Jeugdplein en een aantal vrijgevestigden spanden een kort geding aan tegen de gemeenten Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem. De gemeenten moeten de aanbesteding voor jeugdhulp vanaf 2017 opnieuw doen.
RechterThinkstockPhotos400.jpg
Foto: Thinkstock

Voorzitter GGZ Nederland Jacobine Geel: ‘Ik ben blij dat de rechter duidelijkheid heeft verschaft. Financiële risico’s mogen niet eenzijdig door gemeenten bij ggz instellingen worden neergelegd. Het is in het belang van kinderen en hun ouders dat de zorg voor jeugdigen goed geregeld en toegankelijk is. De uitspraak van de rechter onderstreept hoe belangrijk het is dat álle partijen hierin hun verantwoordelijkheid nemen.’

Financiële risico’s
De zorgverleners stellen dat de gemeenten voorafgaand aan de inschrijving onvoldoende informatie over de omvang en verplichtingen van de opdracht in de jeugdhulp heeft verstrekt. De rechter stelt dat de gemeenten de gevraagde informatie inderdaad ’niet of onvoldoende’ heeft gegeven. ’Het is aannemelijk dat de inschrijvers daardoor niet konden inschatten wat de omvang van de opdracht zou zijn en welke verplichtingen de opdracht voor hen mee zou brengen’, volgens de rechter. ’Daarbij komt dat de opdrachtnemer geen wachtlijsten mag laten ontstaan en alle financiële risico’s moet dragen’.

Onvoldoende evenwichtig
De rechter noemt het ‘disproportioneel’ om alle financiële risico’s bij de zorgverleners neer te leggen. Zorgverleners zijn verplicht hulp te bieden, maar mogen ook het budget niet overschrijden. Overschrijding van dat budget komt voor rekening van de zorgverleners. ‘De risicoverdeling tussen gemeenten en opdrachtnemer is onvoldoende evenwichtig geregeld’, aldus de rechter.

Verantwoordelijkheid
Uit de uitspraak van de rechter blijkt dat gemeenten de risico’s en kortingen die Het Rijk heeft opgelegd niet eenzijdig bij zorgorganisaties mogen neerleggen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de inkoop van voldoende jeugdzorg. GGZ Nederland hecht groot belang aan de uitspraak en roept gemeenten op hun verantwoordelijkheid te nemen.

Dossier Juridsiche Zaken
De zorg is aan verandering onderhevig, daarnaast zijn er regelmatig conflicten. Dit zorgt voor onduidelijkheid en conflicten. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.