Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Jos de Blok: ‘Beleidsmakers in de zorg missen vakkennis’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Buurtzorg-directeur Jos de Blok heeft geen politieke ambities. Toch zit hij sinds kort in het bestuur van de nieuwe politieke partij Zorgend Nederland. ‘Als professionals echt zeggenschap krijgen over hun werk, krijg je betere, duurzamere en doelmatigere uitkomsten.’
Jos de Blok, directeur Buurtzorg Nederland
Buurtzorg-directeur Jos de Blok. Foto: Paul Tolenaar
Premium

Een paar maanden geleden werd

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Bottom-up beleidsvorming met top-down ondersteuning. Dat blijft zeker in de zorg het uitgangspunt. Effectief, efficiënt, vakbekwaam, betaalbaar, benaderbaar en uitlegbaar. Heel veel succes!

  3. “Bestuurder” is een FUNCTIE met specifieke functie-eisen. Afhankelijk van het aantal bestuurders zal een van hen inzicht dienen te hebben in het primair proces van de organisatie ( vakkennis ). In de politiek wordt men gekozen op een partijprogramma en vaak op de persoonlijke “uitstraling”. Daarom zou de ambtelijke top rondom ministers het primair proces van het betreffend ministerie moeten kennen en cultuurverwant daarmee te zijn. De “jobrotation” van de ambtelijke top staat struktureel haaks op voornoemde. Deze top zou het eventueel inhoudelijk gemis kunnen compenseren. ( bijv. Gezondheidszorg, onderwijs, defensie, enz.). Jos de Blok heeft gelijk!

  4. Dit artikel onderschrijf ik van harte. Professionals moeten zich te vaak in bochten wringen om ondanks de beperkende maatregelen van de wet en regelgevend toch goede zorg te leveren. Het willen beheersen vanuit te weinig vertrouwen leidt tot nog meer bureaucratie. Waar Jos de Blok voor pleit in dit artikel geldt ook voor alle andere ministeries. In de politiek, zowel landelijk als ook in de gemeenten zijn veel meer vakmensen nodig met het hart op de goede plek.