Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Jos de Blok volledig eigenaar buurtzorgpension

Jan Kloeze
Recent opende in Spijkenisse het zesde buurtzorgpension in Nederland. De volgende komt in Ermelo. Om het tempo op te kunnen voeren, zijn de pensions inmiddels volledig onderdeel van de stichting Buurtzorg.
Jos de Blok Buurtzorg
Buurtzorg-directeur Jos de Blok

In 2012 bij de start van het eerste buurtzorgpension in Zierikzee vertelde directeur en mede-investeerder Charles Versluijs aan Zorgvisie binnen vijf jaar minimaal 30 pensions in Nederland te willen openen.  Anno 2018 blijft de teller steken op zes stuks, namelijk behalve Zierikzee en Spijkenisse nog Utrecht, Rotterdam, Vlissingen en Zoetermeer. Destijds participeerde Buurtzorg voor 40 procent in de ontwikkeling van deze nieuwe zorgvoorziening die aansluit bij de behoefte aan tijdelijke zorgopvang tussen ziekenhuis en thuis. De andere aandelen waren in handen van een viertal investeerders.

Model kostendekkend krijgen

‘Het duurde vrij lang om het oorspronkelijke bedrijfsmodel kostendekkend te krijgen’, vertelt Jos de Blok, oprichter en eigenaar van Buurtzorg. ‘Om het tempo op te kunnen voeren, hebben we het initiatief volledig ondergebracht bij de stichting. Buurtzorg is nu dus enig eigenaar.’ Hij wijst erop dat tussen de opening van het eerste en het tweede pension vrij veel tijd zat en dat het sindsdien sneller is gegaan. ‘Ik denk dat we er nu wel in slagen om binnen vijf jaar op een stuk of veertig buurtzorgpensions te zitten’, zegt De Blok. Het eerstvolgende buurtzorgpension opent volgens hem in Emmeloord. Eerdere directeur Versluijs is nu nog als adviseur aan het project verbonden.

Krapte op de arbeidsmarkt

De Blok  ontkent dat de vertraging in het ontwikkelen van buurtzorgpensions te maken heeft met de krappe arbeidsmarkt. ‘De personele bezetting van de pensions komt voor een deel vanuit buurtzorgteams en wordt aangevuld met nieuwe mensen. Het lukt steeds vrij snel om dit op orde te krijgen.’ Niettemin heeft Buurtzorg zelf wel degelijk last van de krappe arbeidsmarkt in de zorg. ‘We groeien nog steeds, maar de groeisnelheid neem af mede door het gebrek aan beschikbaar personeel’, aldus De Blok.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.