Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Justitie verliest hoger beroep om flitsboete huisarts

Mark van Dorresteijn
De huisarts Carmichael Edgar uit Emmer-Compascuum hoeft de ontvangen flitsboete definitief niet te betalen. De officier van justitie was in hoger beroep gegaan, maar kreeg nul op het rekest. Zo meldt Dagblad van het Noorden.
Justitie verliest hoger beroep om flitsboete huisarts

De huisarts werd geflitst toen hij op weg was naar een spoedgeval. Hij reed 23 km/u te hard, maar bracht naar eigen zeggen het verkeer niet in gevaar. De boete van 146 euro was volgens hem onterecht omdat hij gezien zijn zorgplicht haast moest maken.

Duidelijkheid over bekeuringen

Het gerechtshof in Leeuwarden vindt dat de bekeuring gezien de omstandigheden mag worden kwijtgescholden en bekrachtigt daarmee een eerdere uitspraak van de kantonrechter. Enthousiast is de huisarts niet over de uitspraak. In het dagblad stelt hij dat de onduidelijkheid niet is weggenomen. “Het is nog niet gebeurd, maar stel dat ik nu weer geflitst word op weg naar een spoedgeval. Moet ik het dan weer aanvechten? En moet justitie dan weer in hoger beroep? Ik weet het niet.”

Spoedsituaties

Hij noemt het verder jammer dat Melanie Schultz van Haegen (VVD) geen duidelijkheid schept over spoedsituaties voor huisartsen. Schultz van Haegen besloot eerder om zwaailichten voor huisartsen niet toe te staan. Daar zouden volgens de minister te veel haken en ogen aan kleven. Tevens is de verkeersveiligheid daar niet mee gediend.

Het openbaar ministerie laat weten de uitspraak van het gerechtshof te respecteren, maar in voorkomende gevallen wel ‘gewoon’ te bekeuren. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. het is natuurlijk vervelend voor deze huisarts, maar voor de veiligheid van de overige weggebruikers zal hij iedere keer dat hij naar een spoedgeval moet, moeten afwegen of de spoed werkelijk het overschrijden van de maximumsnelheid rechtvaardigd. en dat in het verweer tegen zijn boete aangeven. wellicht ziet het OM wel kans om de gang langs de rechter in de toekomst te vermijden, door een kwijtscheldingsregeling te treffen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.