Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Kabinet akkoord met wetsvoorstel zorgplan op maat

Mark van Dorresteijn
De rechten van patiënten in zorginstellingen worden voortaan vastgelegd in een individueel zorgplan. Dat betekent dat vooraf wordt afgesproken welke handelingen verzorgend personeel moet uitvoeren. Het kabinet is vandaag akkoord gegaan met een wetsvoorstel hierover van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS.
Kabinet akkoord met wetsvoorstel zorgplan op maat

“De afspraken die de patiënt maakt met de instelling zullen voortaan leidend zijn”, stelde de staatssecretaris vrijdag in een toelichting. Als voorbeeld noemde ze dat een patiënt die incontinent is, afspraken kan maken dat personeel na een belletje komt met washand en schone kleren.

Interne klachtenprocedure

Als een zorginstelling niet voldoet aan de afspraken, kan de patiënt een interne klachtenprocedure starten. Als dat niet afdoende is, kan de inspectie of de rechter worden ingeroepen.

Regie over eigen leven

“Het gaat om het recht op regie over het eigen leven”, zei premier Mark Rutte in een toelichting. “Het recht op dagelijkse hygiëne, het recht op gezonde voeding en het recht op een eigen kamer.” Het op deze manier goed waarborgen van zorg voor mensen vloeit voort uit afspraken van de regeringspartijen met gedoogpartner PVV.

Raad van State

De voorstellen van Veldhuijzen van Zanten worden naar de Tweede Kamer gestuurd. De bedoeling is dat het wetsvoorstel dit voorjaar aan de Raad van State wordt voorgelegd voor advies. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

  1. Er word al jaren gewerkt met een zorg-leefplan in de instelling waar ik werk,op basis van de uitkomst van de ZZP zet je je personeel in.
    Als dit niet in balans is zul je dit moeten aangeven en bij de minister moeten neerleggen dat er meer geld moet komen.Bezuinigen kan absoluut niet meer,het is al karig genoeg voor de mensen die ons land na de oorlog hebben opgebouwd,en zo weg te zetten met steeds minder zorg en aandacht.

  2. Lees alle reacties
  3. Deze Wet zegt niet dat de zorginstelling om de klachten van de bewoner te verhelpen ook recht heeft op meer geld vanuit de zorgverzekeraar, de gemeente middels de WMO of uit de AWBZ. Volgens de Wet moet de zorginstelling “iets” doen met de klachten. Als voorbeeld noemt VWS dat de zorginstelling meer tijd gaat besteden aan de verzorging van een bewoner. VWS zegt er niet bij hoe de zorginstelling dat moet financieren uit de toegestane ZZP bedragen.
    Deze Wet is dan ook een wassen neus en een schaamlap voor de Regeringspartijen; zij maken hun verkiezingsbelofte waar.
    We wachten het oordeel van de Raad van State in vertrouwen af.

  4. Geweldig! Alleen ik vraag me af wat er van terecht komt als een patient een klacht in moet dienen. Dan kom je toch op de zwarte lijst….??? Je wordt in elk geval niet populair bij de verpleegkundigen. En wat is de drijfveer voor verpleegkundigen om te doen wat in het plan staat? Ik ben meer voor positieve motivatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.