Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kabinet onderhandelt over solvabiliteitseisen zorgverzekeraars

Nederlandse zorgverzekeraars hebben in Europa een uitzonderingspositie wat betreft de solvabiliteitseisen die Brussel stelt aan verzekeraars. Over de exacte invulling van deze uitzonderingspositie gaat demissionair minister Edith Schippers (VWS) onderhandelen.
Kabinet onderhandelt over solvabiliteitseisen zorgverzekeraars

De inzet van Schippers en het kabinet bij de onderhandelingen met de Europese Unie is om een afslag op de Europese solvabiliteitseis voor Nederlandse zorgverzekeraars te krijgen. Dit antwoordt minister Schippers op Kamervragen van het CDA-Kamerlid Margreet Smilde. Het kabinet hoopt dat de eis vanuit ‘Solvency 2’ voor zorgverzekeraars omlaag kan vanwege de risicomitigerende werking van het Nederlandse risicovereveningssysteem.

Buffer

Schippers schrijft dat verzekeraars beter hun zorgeuro’s kunnen uitgeven dan oppotten, maar dat een bepaalde buffer wel een goede besteding is. ‘Een zorgverzekeraar bepaalt zelf hoe hij omgaat met een verdere verhoging van de solvabiliteitseis. Hierbij kunnen concurrentieoverwegingen een rol spelen. Zo kan een zorgverzekeraar deze extra benodigde buffer financieren uit zijn resultaten, en hoeft hij niet automatisch over te gaan tot een premieverhoging.’

Toetredingsmogelijkheden

Het zal tijdens de onderhandelingen ook gaan over de toetredingsmogelijkheden van buitenlandse zorgverzekeraars tot het Nederlandse stelsel. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer

Solvabiliteitseis verzekeraars lokt hogere premie uit

Zorgpremie mogelijk omhoog vanwege solvabiliteitseis

Hoge solvabiliteit kost zorgverzekeraars miljoenen

1 REACTIE

 1. Dit is wel een heel selectieve samenvatting van de antwoorden op kamervragen door de Minister.
  Indien de EU de wensen van Nederland inwilligt is het gedaan met de concurrentie op de zorgverzekeraarsmarkt. Nieuwe toetreders maken geen schijn van kans meer. En waarvoor is de EU ook weer opgericht? Vrij verkeer van handel en wandel.
  OESO adviseert niet voor niets om een Nationaal Ziekenfondssysteem in te voeren. Een privaat zorgstelsel kan wel, maar dan wel volgens de regels van het spel: grenzen open en volle concurrentie.
  Maar ja. Dan vervalt de rol van de Overheid die de budgetten blijft bepalen, de acceptatie plicht en het verbod op risico selectie en premie differentiatie.
  Het is het een of het ander.
  Advies van de OESO is zo gek nog niet. En als bonus komen de 10 miljard opgepotte zorgpremies, nota bene de ziekenfondspremies van voor 2006, terug in de schatkist. Voldoet Nederland in 1x aan de EU norm.
  Laat ZN maar lekker de private markt opgaan. Lekker concurreren. Lekker aanvullende verzekeringen verkopen voor een ieder die dat wil betalen, kan betalen en door de risico selectie procedure komt.
  Het afwentelen van risico’s op zorgverleners is dan ook verleden tijd. Kunnen zij weer gewoon zorg verlenen.
  Doorpakken GroenLinks. Eis het wisselgeld op!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.