Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet onderzoekt nieuwe inlogmethodes bij zorgorganisaties

Het kabinet wil dat er meer mogelijkheden komen om in te loggen op websites van zorg- en overheidsorganisaties. Dat meldt kenniscentrum Nictiz. Het inloggen bij zorginstellingen gaat nu meestal door het invullen van een gebruikersnaam en wachtwoord, eventueel aangevuld met een code via sms. Door de komst van een nieuw afsprakenstelsel komen daar straks nieuwe methodes met een hoger betrouwbaarheidsniveau voor in de plaats.
beeldschermfotolia400fotolia.jpg
Foto: Fotolia

De nieuwe afspraken noemt waarnemend minister Blok van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties donderdag in een Kamerbrief van 25 augustus. Volgens Blok moet het vanaf eind 2018 mogelijk zijn om veilig, op een hoog betrouwbaarheidsniveau en met een inlogmiddel dat de gebruiker zelf kiest in te kunnen loggen bij zorgorganisaties.

Nieuwe methodes
De nieuwe methodes van inloggen zijn volgens Nictiz het afgelopen half jaar met positieve resultaten getest. Daarom wil het kabinet per 1 oktober beginnen met de stapsgewijze introductie van de nieuwe inlogmethodes. De Belastingdienst en de zorgsector zijn de eerste partijen die hiermee aan de slag gaan. Voor de zorg is dit een belangrijke stap. Het maakt het voor patiënten mogelijk om op een veilige, gebruiksvriendelijke manier, digitaal toegang te krijgen tot hun eigen medische gegevens.

Identiteit
Om een betrouwbare identiteitscontrole in de zorg goed uit te kunnen voeren, moeten de nieuwe digitale inlogmiddelen in de zorg (het BSN-domein) aan een strenge set van eisen voldoen. Deze zijn gewaarborgd in verschillende betrouwbaarheidsniveau ’s. Voor bepaalde medische gegevens is minimaal niveau 3, en in veel gevallen niveau 4 vereist. Op dit moment variëren deze nog van niveau 1 tot 2,5. Het is voor zorgorganisatie dus belangrijk om de digitale identiteitscontrole naar een hoger niveau te brengen.

Inlogmethodes
Momenteel begeleidt en faciliteert Nictiz zeven zorgorganisaties bij het testen van het inloggen met de methode Idensys. De resultaten hiervan worden eind van dit jaar verwacht en dragen bij aan de stapsgewijze introductie van de nieuwe inlogmethodes.

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.