Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet pakt ontslagvergoeding aan

Mark van Dorresteijn
Bestuurders van zorginstellingen mogen bij ontslag een maximum ontslagvergoeding krijgen van een jaarsalaris. Dat bepaalde de ministerraad vorige week vrijdag.
Kabinet pakt ontslagvergoeding aan

Het kabinet staat geen uitzonderingen op deze regel toe. Blijkt er toch sprake van een hogere ontslagvergoeding te zijn, dan zal het deel dat hoger is dan een jaarsalaris worden teruggevorderd. Dit besluit wordt vastgelegd in het wetsvoorstel ‘Wet normering uit publieke middelen gefinancierde beloning topfunctionarissen’ waarmee het kabinet de hoge ontslagvergoedingen in de publieke en semipublieke sector aan banden wil leggen.

Compensatie voor risico

Het kabinet is van mening dat in normale gevallen geen ontslagvergoeding past. Hiermee wijkt het af van het advies van de commissie-Dijkstal dat in mei van dit jaar uitkwam. Een compensatie voor het risico op ontslag hoort in de beloning van de bestuurders verdisconteerd te zijn. Naar verwachting stuurt het ministerie van Binnenlandse Zaken de wet komend voorjaar naar de Kamer. De maximum ontslagvergoeding gaat gelden voor alle nieuwe contracten die worden afgesloten nadat de wet in werking is getreden. De Wet Normering legt ook de maximum beloning voor bestuurders in de publieke en semipublieke sector vast.

Beloningen zorg

Minister Ter Horst heeft in oktober echter laten weten dat beloningen in de zorg niet onder de Balkenendenorm gaan vallen. De vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg NVZD kwam in september tot een hogere, bindende salariscode. Het maximum inkomen van een zorgbestuurder wordt 191.000 euro. In uitzonderingsgevallen mag dat oplopen tot hoogstens 247.500 euro. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Oud-bestuurder Aveleijn wil afkoopsom van 750.000 euro

Thuiszorgmanagers moeten gouden handdruk teruggeven

Ontslagvergoedig publiek bestuur wordt beperkt

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.