Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Kabinet wil herschikking taken voor buurtzorg

Redacteur Zorg+Welzijn
De zorg moet goedkoper en beter worden georganiseerd in de directe omgeving van de patiënt. Minister Schippers en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten willen daarvoor financiële belemmeringen weghalen en innovaties in de buurtzorg stimuleren. Zorgverleners moeten meer samenwerken en de zorg dicht bij de patiënt organiseren. “Taakherschikking is een noodzakelijke en onvermijdelijke ontwikkeling.”
Kabinet wil herschikking taken voor buurtzorg

Meer specialistische zorg moet naar de eerstelijn, dat is patiëntgerichter en goedkoper. Daarom steekt het kabinet in op meer zorg in de buurt. “Topprioriteit”, schrijven minister Schippers en staatssecretaris Veldhijzen van Zanten in hun brief aan de Tweede Kamer. De wijkverpleegkundige wordt een spil tussen cliënt en de verschillende professionals. De ggz moet de eerstelijnshulp beter optuigen. Zorgverleners moeten samenwerken om de zorg in de buurt strak te organiseren. “Wij verwachten dat zorgverleners open staan voor ketenvorming, e-health en taakherschikking,” aldus de bewindsvrouwen.

Analyse

In de beleidsbrief naar de Tweede Kamer zetten de bewindslieden hun “analyse van de noodzaak om zorg en ondersteuning in de buurt te versterken” uiteen. Voor de zomer van 2012 willen zij een “concreet werkplan met maatregelen en een tijdpad” aan de Kamer aanbieden om de buurtzorg daadwerkelijk te versterken. “Een krachtige organisatie van de zorg en ondersteuning in de buurt is cruciaal om de toenemende zorg aan te kunnen.”

Onder een dak

Schippers en Veldhuijzen van Zanten kennen een belangrijke rol toe aan zorgverzekeraars om samenhang te brengen in de inkoop van curatieve en langdurige zorg. Maar ook aan gemeenten, om “meer voorzieningen onder één dak te brengen en te faciliteren”. Doel van de betere afstemming van de zorg dichtbij is om cliënten langer zelfstandig te laten wonen. Bovendien maakt het, aldus de bewindslieden, de zorg goedkoper. Zij willen de voorzieningen op lokaal niveau versterken. “Vierentwintig uur per dag. Ook nieuwe zorgvormen, zoals zorg-op-afroep, kunnen een bijdrage leveren aan innovatieve dienstverlening.”

Integrale zorg

Volgens ActiZ, brancheorganisatie voor verpleging en verzorging, is het belangrijk dat zorgverzekeraars over de financieringsschotten heen integrale zorg ondersteunen: Woordverder Jaap Knoppert: “Op dit moment zijn verzekeraars en gemeenten verantwoordelijk voor de inkoop van zorg voor hun verzekerden. Vanuit die rol moeten zij ook integraal beleid ontwikkelen.” Ook voor de financiering van de wijkverpleegkundige zorg moet over de schotten heen gekeken worden. “Er moeten nog wel wat bekostigingsvragen beantwoord worden. Wordt de verpleegkundige gefinancierd uit de AWBZ of uit de Zorgverzekeringswet? Hoe om te gaan met de inzet en financiering bij bijvoorbeeld avond/nacht/weekenddiensten als het gaat om onplanbare zorg?”

Eerstelijns ggz

De ggz wordt apart genoemd in de brief. De eerstelijns ggz moet worden versterkt. Te veel cliënten – “naar schatting 30 procent”- zitten volgens de bewindslieden onterecht in tweedelijns specialistische behandelingen. Voor de grote groep mensen met milde of matige klachten moet de maatschappelijke zorg in de buurt versterkt worden.

Bekostiging

Minister en staatssecretaris willen het pad effenen door de financiële belemmeringen voor integrale zorg in de buurt weg te nemen. “De bekostigingssystemen zullen tegen het licht gehouden en worden aangepast, stimuleringsprogramma’s worden opgezet voor zaken die nog een steuntje in de rug nodig hebben.” De bewindslieden breken een lans voor uitgebreidere toepassing van vormen van e-health en preventieve zorg. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

Thuiszorg Twente neemt Buurtzorg-formule over

‘Wijkverpleegkundige levert betere zorg en kost minder’

Richtlijn voor betere communicatie huisarts en tweedelijns-ggz

7 REACTIES

  1. Buurtzorg wordt enorm overdreven . Zij pakken alleen de krenten uit de pap. Laat ze ook ook eens tijd intensieve cliënten bedienen . Ik geef ze 3 maanden en ze zijn failliet . Verder klagen veel medewerkers dat ze qua diensturen worden misbruikt . Veel uren werken in vrije tijd.

  2. Lees alle reacties
  3. Dit lijkt me een beweging de goede kant op. Laten ze vooral eens kijken hoe ze de perverse financiele prikkels weg kunnen nemen die innovatie nu in de weg staan. Dan doen marktwerking maar vooral de beroepstrots van de wijkverpleegkundigen de rest.

  4. Volgens mij komt het woord buurtzorg in de hele brief niet voor. Het gaat – terecht – over wijkzorg. Maar goed.
    Minstens zo belangrijk is dat inzetten op taakherschikking een heel gevaarlijke is: juist door het opknippen in allerlei taken, en dat door diverse verschillende mensen te laten uitvoeren, is het misgegaan. Er is juist behoefte aan een generalist, de wijkverpleegkundige ja. Recent onderzoek (BMC) toont aan dat dat voor iedereen winst oplevert!

  5. In eerste instantie is het belangrijk de basiszorg/voorzieningen in de wijk op peil te brengen. Zoals voldoende aangepaste woningen, het thuis zorgen moet wel kunnen (ruimte voor tillift, rolstoel). Meer chronisch zieken (incl.ouderen) blijven thuis wonen. Die zorg wordt naarmate ziekte voortschrijdt complexer van aard.De goed opgeleide wijkverpleegkundige houdt de vinger ad pols. Verpleegkundige centra zou goed zijn of aansluiten bij de huisartsenpost voor 24 uurs zorg op afroep. Belangrijk is mi dat je aansluit bij de bestaande structuren, updaten dus.Go with the flow ?

  6. Hoe kan zeer gespecialiseerde begeleiding van hoog intelligente (Beta) jongeren met b.v. Asperger/autisme georganiseerd worden waarbij specifieke kennis, ervaring en continuiteit nodig is? Versnippering vanuit onvoldoende kennis is garantie voor handhaving van de huidige grote problemen en hoge kosten in de toekomst. En we blijven kansen op aansluiting op het Topgebiedenbeleid/Beta kennisland missen… Voorstel: Kennis- en begeleidingscentrum Speciale Beta-Talenten (b u i t e n Jeugdzorg en gemeentes om na goede diagnose (ook vrijgevestigde!!) en/of gespecialiseerde jeugdpsychiaters).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.