Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Kabinet wil regels geboortegrond versoepelen

Mark van Dorresteijn
Bij het opgeven van de geboorteplaats van hun kind moeten ouders meer vrijheid krijgen. Dat vindt minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken na pleidooien van het CDA en de PvdA om de regels hiervoor te versoepelen.
Kabinet wil regels geboortegrond versoepelen

Donner wil samen met staatssecretaris Fred Teeven van Justitie kijken naar de uitwerking van dit plan. Daarvoor vragen zij eerst advies aan de commissie voor de burgerlijke stand.

Woonplaats als geboorteplaats

Volgens CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma moet de woonplaats van de moeder ook als geboorteplaats voor haar kind kunnen gelden. Dat is een uitkomst voor moeders uit kleine plaatsen die in een ziekenhuis in een stad bevallen. Als voorbeeld dient het eiland Terschelling. De vrouwen op Terschelling bevallen nu vaak in Leeuwarden waardoor kinderen deze plaats als geboorteplaats meekrijgen. Het probleem speelt overigens niet alleen op de Waddeneilanden maar ook elders in het land. Zo bevallen vrouwen uit Utrecht ook in Nieuwegein.

‘Kraamenclave’

Het Schiedamse Vlietland Ziekenhuis verzon al eerder een oplossing om ouders een andere geboorteplaats mee te geven aan hun kind. Een nieuw streekziekenhuis in Schiedam zorgde voor een daling van 85 procent van de geboortes in Vlaardingen. Om de daling tegen te gaan, wilde het Schiedamse ziekenhuis een zogenaamde ‘kraamenclave’ inrichten bestaande uit een aantal vierkante meters Vlaardings grondgebied. Dit moest voorkomen dat het aantal geboortes in Vlaardingen verder afnam. Uiteindelijk werd het plan tegengehouden door de Schiedamse burgemeester Wilma Verver-Aartsen. Zij liet weten niet mee te willen werken aan het afstaan van Schiedams grondgebied aan Vlaardingen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

‘Kraamenclave’ in Vlietland Ziekenhuis

Terschelling wil geboortegrond in MCL

Hof: ‘Zwangere op Terschelling beslist zelf’

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.