Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet zwijgt over dure medicijnen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De zo gewenste financiële oplossing voor dure medicijnen ontbreekt in de begroting van VWS. Het enige dat het departement meldt, is dat er volgend jaar een nieuw geneesmiddelenbeleid komt.
Kabinet zwijgt over dure medicijnen

Het beleid zal zijn gericht op kwaliteitsverbetering en kostenbeheersing. In 2016 is Nederland EU-voorzitter. Tijdens het voorzitterschap wil ons land het geneesmiddelenbeleid “een sterke impuls geven”. Over extra geld rept de begroting niet.

NVZ

De NVZ vereniging van ziekenhuizen reageert teleurgesteld: ‘Voor de zomervakantie werd uit verschillende onderzoeken duidelijk dat er op korte termijn meer geld nodig is voor dure medicijnen, zo’n 400 miljoen euro. In de miljoenennota lees ik hier niets over terug. Ziekenhuizen kunnen dat niet in hun eentje ophoesten.’

Dure medicijnen

De NVZ wijst erop dat de ziekenhuizen enorm bijdragen aan het beheersen van de zorguitgaven. Het afgelopen jaar is de omzetgroei opnieuw afgenomen. De kosten van dure geneesmiddelen zijn de laatste jaren echter met tien procent per jaar gestegen, dat is veel harder dan de afgesproken stijging van een procent uit het hoofdlijnenakkoord.

Kwaliteit

Het kabinet toont zich over het geheel genomen optimistisch over ontwikkelingen in de ziekenhuiszorg: ‘De eerste resultaten zijn geboekt: de kwaliteit van de zorg verbetert terwijl de uitgaven zich voor het eerst in meer dan een decennium beheerst ontwikkelen en minder hard groeien.’ Deze kostenbeheersing blijft volgens het kabinet van groot belang. Het vraagt de partijen om elkaar meer te vertrouwen: ‘Zorgverleners, patiënten en cliënten, gemeenten en zorgverzekeraars zijn hierin niet elkaars tegenstanders, maar elkaars bondgenoten.’

Illegalen

Hoewel de koning in zijn troonrede de toenemende vluchtelingenstroom naar ons land nog met name noemde, is de begroting van VWS hier nog niet op berekend. De compensatie voor zorgaanbieders voor zorg aan illegalen en andere onverzekerbare vreemdelingen is voor dit jaar en de komende jaren geraamd op 32 miljoen euro.

BKZ

De bruto uitgaven van het Budgettair Kader Zorg groeien met twee miljard naar 72,9 miljard euro in 2016. Uitgaven in de eerstelijnszorg stijgen van 5,25 naar 5,35 miljard euro. In de tweedelijnszorg van 22,25 naar 23,1 miljard euro en in de ggz van 3,59 naar 3,78 miljard euro.

Medisch specialisten

Voor de overgang van integrale tarieven medisch specialistische zorg had VWS een subsidieregeling ingesteld van in totaal 125 miljoen euro. Hierop is tot nu toe voor 45 miljoen euro een beroep gedaan. Het kabinet houdt echter de overige 80 miljoen aan vrijvallende middelen in 2016 en 2017 beschikbaar als mogelijke verlenging van de regeling.

Ziekenhuispersoneel

Als ‘kwaliteitsimpuls personeel ziekenhuiszorg’ stelt het kabinet volgend jaar 191,4 miljoen euro beschikbaar. Hiermee hoopt het ziekenhuizen en umc’s te stimuleren zo veel mogelijk medewerkers de mogelijkheid te bieden zich verder te ontwikkelen. Sinds 2014 kunnen ziekenhuizen daarvoor een subsidie aanvragen. Het beschikbare budget voor umc’s wordt structureel verhoogd met 37 miljoen euro per jaar.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.