Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kalbfleisch: ‘Zonder marktwerking geen innovatie in de zorg’

Mark van Dorresteijn
Marktwerking, ofwel concurrentie, is noodzakelijk voor innovatie in de zorg. Dat stelde Pieter Kalbfleisch, bestuursvoorzitter van de NMa, tijdens de openingsbijeenkomst in het Holland House op HIMSS 2010, de grootste beurs op het gebied van ict in de gezondheidszorg, van 1 tot en met 4 maart in Atlanta.
Kalbfleisch: 'Zonder marktwerking geen innovatie in de zorg'

Kalbfleisch illustreerde zijn stelling met de bouwfraude waardoor er jarenlang geen sprake was van marktwerking in de bouwsector. Met als gevolg, zo bleek uit de parlementaire enquête naar de bouwfraude, dat de sector niet meer innoveerde.

Politiek bepaalt

Zonder marktwerking geen innovatie dus. Terwijl we innovatie en de inzet van ict hard nodig hebben om de zorg, gezien de vergrijzing, betaalbaar en toegankelijk te houden. Maar het is uiteindelijk de politiek die bepaalt waar marktwerking in de zorg begint en ophoudt, aldus de bestuursvoorzitter. Probleem is echter dat de politiek hierover verdeeld is, wat leidt tot wisselvalligheid in het beleid. “En dat maakt het toezicht houden op de zorgmarkt”, zo verzuchtte hij, “er niet eenvoudiger op.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

Lees ook:

Oomen hekelt besluit NMa over Vlietland-coöperatie

Week 5: Een innovatie!

NVZ: ‘Zet drie procent boven op dbc-prijs voor innovatie’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Innovatie is een Cultuur-omslag. We hebben het gezien met de 1e Stoomtrein van Amsterdam naar Haarlem.De Reis naar de Maan, met de Apollo( afgeleid v.d. V1 & V2 ) , heb ik persoonlijk meegemaakt , dat oude mensen( praat ik over Jaren 70/80)die zeiden dat het ” NEP ” was. Het zelfde geldt voor nu. Over 20 jaar bestaat er geen papier meer , en geen telefoon. Zelf werkzaam in een Ziekenhuis ( al 37 jaar ) en heb het over de komende jarende 2020.30 , wordt er ongeloofelijk naar me gekeken. Waar heb je het over ! Mijn Oma heeft het tijdperk meegemaakt met de Kolenkachel;de StoomTrein; het Oliestel; etc. Als Jeugd moet je vooruit denken. Onze Voorouders zeilden met de Zeilshepen naar Indie; Japan; Zuid-Afrika;Zuid Amerika;Midden-Amerika; etc.War doen we in deze tijd aan ” Duurzaamheid “? De Politici denken alleen maar op korte termijn. N ahun de ” Zon-Vloed ?”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.