Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kamer botst met staatssecretaris over pgb

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het opheffen van de wachtlijst voor het persoonsgebonden budget (pgb) per 1 januari 2011 staat op losse schroeven. Gisteren weigerde de Tweede Kamer in te stemmen met de plannen van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten om de subsidieregeling te versoberen.
Kamer botst met staatssecretaris over pgb

Dat is het resultaat van het Algemeen Overleg met de Tweede Kamer over het pgb op woensdag 15 december. Het overleg gaat vandaag waarschijnlijk verder. Achter de schermen proberen VVD en CDA een compromis uit te werken.

Veldhuijzen van Zanten: betaalbaarheid AWBZ

De staatssecretaris heeft de Tweede Kamer op 30 november een brief gestuurd met maatregelen om de pgb-regeling te versoberen. De kosten zijn de afgelopen jaren geëxplodeerd. Om de AWBZ betaalbaar te houden wil Veldhuijzen van Zanten de tarieven verlagen en minder mensen een pgb toekennen. Maar gisteren tekende zich een Kamermeerderheid af die die plannen te ver vindt gaan.

VVD: een brug te ver

Met name de opstelling van de VVD is cruciaal. VVD-Kamerlid Tamara van Venrooy vindt dat de maatregelen te hard neerslaan op mensen met een zware zorgvraag, terwijl mensen met een lichte zorgvraag worden ontzien. Venrooy doelt op het geleidelijk vervallen van de ‘budgetgarantie’ aan pgb-houders met een verblijfsindicatie. VWS heeft die garantie afgegeven toen in 2007 de indicatiestelling voor pgb’s werd gebaseerd op zorgzwaartepakketten. Bestaande budgethouders dreigden er bij herindicaties tienduizenden euro’s op achteruit te gaan. Veldhuijzen van Zanten wil de budgetgarantie nu toch afschaffen. Uit onderzoek van Research voor Beleid blijkt dat deze budgethouders gemiddeld 43 procent van hun pgb kwijtraken en er hierdoor gemiddeld 17.500 euro op achteruitgaan. Dat Venrooy vindt dat “een brug te ver”.

Strenger selecteren

Het schrappen van de budgetgarantie levert in 2011 10 miljoen euro op en in 2012 90 miljoen euro. Venrooy wil dat de staatssecretaris die maatregelen verzacht door ‘strenger aan de poort te selecteren’. De VVD wil paal en perk stellen aan het betalen van mantelzorgers. Ook wil Venrooy de groei indammen van jongeren met psychiatrische aandoeningen die een beroep op het pgb doen.

Veldhuijzen van Zanten: financiële dekking ontbreekt

De staatssecretaris weigerde echter tegemoet te komen aan de VVD-wensen, omdat die volgens haar onvoldoende financiële dekking hebben. Veldhuizen toonde zich bereid tot compromissen, maar alleen als die het totale bezuinigingsbedrag, 135 miljoen euro, niet aantasten. SP-Kamerlid Renske Leijten stelde voor om de brief ‘aan te houden’ en de staatssecretaris terug te sturen naar de Ministerraad. “Hoe kunnen we instemmen met maatregelen waarvan we de effecten niet kennen.”

Wachtlijst blijft?

Mocht de Kamer de staatssecretaris terugsturen naar de Ministerraad, dan heeft ze geen parlementaire goedkeuring om haar maatregelen per 1 januari 2011 in te voeren. Veldhuijzen van Zanten wees erop dat de pgb-stop dan gehandhaafd zou blijven, want het opheffen is gekoppeld aan aanvaarding van de bezuinigingsmaatregelen. Dit scenario is echter niet waarschijnlijk nu VVD en CDA alsnog proberen een compromis uit te werken. Op de wachtlijst staan inmiddels 13.000 mensen. Voor urgente gevallen wordt een uitzondering gemaakt. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Pgb-stop eindigt per 2011

VWS zet mes in pgb

CVZ: groei pgb zet onverminderd door

Lees het volledige Kamerverslag

Interesse in meer achtergronden? Lees het volledige verslag van het Kameroverleg in de papieren nieuwsbrief 51 die vrijdag 24 december verschijnt.Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.