Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kamer kritisch over controle ggz-declaraties

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De PvdA en SP willen opheldering over de manier waarop zorgverzekeraars controleren of declaraties vanuit de ggz wel rechtsgeldig zijn. De Tweede Kamerleden Lea Bouwmeester (PvdA) en Renske Leijten (SP) hebben daarover dinsdag Kamervragen gesteld.
Kamer kritisch over controle ggz-declaraties

Aanleiding voor de Kamervragen was de manier waarop CZ de rechtmatigheid van declaraties van ggz-aanbieder EuroPsyche heeft gecontroleerd. Zorgverzekeraar CZ heeft medewerkers – zonder medische achtergrond – naar ggz-patiënten laten bellen. ‘Controle moet absoluut, maar je kan mensen met een psychische ziekte niet gaan bellen wat ze van een behandeling vonden en of ze die wel hebben gehad’, vindt Bouwmeester. Hoewel de controle volgens de regels was, mag je je volgens Bouwmeester afvragen of het ‘moreel verantwoord’ is. ‘Dit zijn de meest kwetsbare mensen in de samenleving, geen consumenten die je bevraagt over de aankoop van een wekkerradio.’

CZ controleert ggz-declaraties

Een woordvoerster van CZ laat weten dat de medewerkers die de controles bij EuroPsyche hebben uitgevoerd, onder de verantwoordelijkheid vielen van een medisch adviseur, een geheimhoudingsplicht hadden en tijdens telefoontjes mensen eerst de keuze hebben gegeven om mee te werken of te weigeren. ‘We hebben ons volledig aan de regels gehouden en niets te verbergen’, aldus de woordvoerster. ‘Ook wij snappen dat dit een gevoelig onderwerp is, maar we zijn wettelijk verplicht te controleren als wij vermoedens hebben dat er iets mis is.’

SP: toestemming patiënt

Leijten richt zich met haar vragen meer op de toestemming om medisch dossiers door te pluizen. ‘Die toestemming zou expliciet gegeven moeten worden door patiënten en niet door EuroPsyche. Bovendien kan je je afvragen of dit soort dossiers zo ver uitgeplozen moeten worden als hier is gebeurd.’ (ANP/ fotocredit © ANP Roos Koole)

Lees meer:

CZ mag declaraties Europsyche weigeren

Zorgverzekeraars onrdekken opnieuw meer zorgfraude

2 REACTIES

  1. Met controles ben ik het geheel eens. De medisch adviseur mag de dossiers inkijken om te zien of er wel afspraken zijn geweest en wie de behandeling heeft gedaan. Alleen de data bekijken in de (electronische) agenda kan ook door niet medici. Het bellen van patienten heeft alleen zin als men over die data beschikt, hoe is men eraan gekomen. Voor zover ik weet staan in de versleutelde dbc’s geen expliciet behandeldata. Wat is er dan gecontroleerd voordat de patienten zijn gebeld? Dat is overigens een zwaktebod en laat dubbel wantrouwen zien maar die wind waait helaas nu bij CZ.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.