Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

Kamer wil balkenendenorm voor zorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Tweede Kamer wil dat de balkenendenorm gaat gelden voor topinkomens in de zorg. Minister Edith Schippers van VWS wil echter dat zorgbestuurders hun eigen salariscode mogen hanteren.
Kamer wil balkenendenorm voor zorg

De PVV heeft dinsdag voor een motie van de PvdA, SP en GroenLinks gestemd om de zorg onder het strenge eerste regime van de Wet Normering Topinkomens (WNT) te laten vallen. Met deze wet wil de Kamer de topinkomens in de publieke sector aan banden leggen.

Wet normering topinkomens

De wet, die nog in voorbereiding is en mogelijk pas in 2013 van kracht wordt, kent drie regimes. Voor het eerste regime, bedoeld voor het onderwijs, woningcorporaties en de omroep, geldt de balkenendenorm, 181.000 euro, als maximum. Sectoren die onder het tweede regime vallen mogen hun eigen salariscode hanteren. Daarvoor hebben ze wel toestemming nodig van de minister en de rest van het kabinet. Ook voor het derde regime, waaronder zorgverzekeraars vallen, geldt de balkenendenorm niet.

Salariscode NVZD

De brancheorganisaties voor directeuren in de zorg NVZD en toezichthouders in de zorg NVTZ hebben in 2009 een bindende salariscode gemaakt. Daarvoor geldt een maximum van 191.000 euro, met een uitloop naar 247.500 euro voor complexe organisaties.

Schippers wil salariscode NVZD kans geven

Minister Edith Schippers van VWS wil de sector de kans geven om de eigen salariscode te gebruiken. Ze verklaarde vorige week donderdag tijdens de begrotingsbesprekingen van VWS dat in haar ogen de sector kritiek op de hoge beloningen heeft aangetrokken door zelf een salariscode op te stellen. Omdat die pas een jaar oud is, vindt ze het te snel om die nu al ter zijde te schuiven. “Het is logisch dat de sector actie onderneemt als die niet wordt nageleefd. Laten we eerst maar eens kijken hoe dat gaat.” Ze wil zich ook niet laten vastleggen op een termijn wanneer ze de tijd wel rijp acht voor ingrijpen.

PvdA: balkenendenorm is de norm

PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert wil echter snel van de minister horen hoe ze de motie gaat uitvoeren. “Wij krijgen signalen uit het veld dat er massaal meer wordt verdiend dan de balkenendenorm. Daar moet een einde aan komen. Wij vinden dat de balkenendenorm de norm moet zijn, punt uit. Het zal juridisch lastig zijn om bestaande contracten open te breken. Maar als er nieuwe contracten worden afgesproken, moet die norm gewoon gelden. Gezien de looptijd van contracten van bestuurders kan het over vier jaar niet meer voorkomen dat ze meer verdienen.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Bestuurders stemmen voor salariscode NVZD

Kabinet pakt ontslagvergoeding aan

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

16 REACTIES

 1. En dan heeft Rogier van Boxtel ook nog tijd voor de 1e kamer. Als dat zo weinig tijd vraagt vraag ik ook mijn baas of ik mij daarvoor kandidaat mag stellen en zijn in de tijd van hem. Als ik bij Menzis werkte zou ik dat natuurlijk aan Rogiertje zelf vragen maar helaas (of gelukkig?) is dat niet zo.

 2. Lees alle reacties
 3. Ná alle comotie in de afgelopen jaren in de pers
  ontvangt de raad van bestuur van Sanquin Bloedbank nog steeds een exorbitante salaris. De voorzitter van de raad van bestuur Theo Buunen ontving in 2009 € 256.000,– excl. € 26.000,– pensioen en € 9.000,– sociale lasten, zo blijkt uit het jaarverslag. 400.000 Bloed- en plasmadonors in Nederland doneren op vrijwillige basis en doneren gratis hun bloed of plasma voor hun medemens!! Niet te geloven dat de politiek de huidige bestuurders nog steeds niet weet aan te pakken! Als bloeddonor zit ik in een duivels dilemma, maar niet meer voor lang dan stop ik ermee.

 4. Onze verstandelijk beperkte zoon heeft een PGB (persoonsgebonden budget) wat het mogelijk maakt dat hij in een particulier wooninitiatief kan wonen. Met wat zo’n “topman” in 1 jaar krijgt zou hij 5 tot 7 jaar vooruit kunnen. Je moet als “topman” maar durven om zo’n bedrag op je rekening te laten storten.

 5. Ach wat een drukte allemaal hierboven. Over een paar jaar weer een uitzendeing van Zembla o.i.d. en iedereen schrikt zich wederom een hoedje want ook dan zal blijken dat er nl. niets is veranderd. Kortom: Ze heften het glas en deden een plas en alles bleef zoals het was….

 6. Een gevoel van eindelijk …. GroenLinks, PvdA en SP: dank je wel voor deze motie. Alle bezuinigingen, de kaasschaafmethode en de hoge werklast voor de verpleging en verzorging valt niet te rijmen met de exorbitante hoge salarissen van bestuurders. Persoonlijk vind ik de balkenendenorm nog te hoog. Een bestuurder van een zorginstelling hoort minder salaris te verdienen dan de eerste bestuurder van ons land.

 7. Goed plan; maximaal 181.000
  is nog altijd 15.803,33
  per maand..
  Daar wil ik ook wel voor in stoel uren “vergaderen”..
  en tegen personeel ONDER
  me lopen commanderen..
  Die doen niet anders en wij
  op werkvloer ons maar het schompes rennen voor een
  schijnloontje terwijl
  de zorgpremies 2011
  weer omhoog gaan..

 8. Het salaris van bestuurders en medische specialisten is velen malen hoger dan in het artikel wordt vermeld. Dat weet iedereen, ook de beroepsgroep zelf. Als de beroepsgroep haar draagvlak wil behouden, zal ze openheid van zaken moeten geven. De oplossing wordt te veel gezocht naar een andere aanpak van de zorgverzekering, terwijl de oorzaak veel bedrijfsmatig moet worden opgelost binnen de gezondheidszorg zelf. De patiënt is niet een alleen behandelobject en declareermachine, maar ook een klant met een zorgvraag

 9. Dit is toch een beetje wonderbaarlijk om deze beroepsgroep dit zelf te laten regelen. Zij die al die jaren niets regelen en verzwegen over de duizenden vermijbare sterfte bij patiënten door fouten. En nog steeds regelen ze alles zelf en gaat het door. Ook deze salarissen is gegraaid ten kosten van kwaliteit zorg en hierdoor tien duizenden patiënten ieder jaar het slachtoffer verwijtbaar. De overheid en of burgers moeten hierin beslissen. Want hier gaan miljarden naar toe.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.