Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer wil onderzoek naar inspectie

Een kamermeerderheid wil een onafhankelijk onderzoek naar het toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op het isoleren van patiënten in de geestelijke gezondheidszorg. De PvdA en de VVD gaan een motie van die strekking indienen die waarschijnlijk steun krijgt van de SP.
Kamer wil onderzoek naar inspectie

Deze week bleek uit cijfers van de inspectie dat de afgelopen vier jaar 151 psychiatrische patiënten langer dan een jaar in separatie hebben gezeten. De Tweede Kamer vindt dat onacceptabel vaak en lang, zo bleek bij een Algemeen Overleg over dwangmaatregelen in de zorg op 8 april. Die cijfers werden openbaar, omdat Nova een beroep deed op de Wet openbaarmaking bestuur.

Geen vertrouwen in IGZ

Tijdens het Kamerdebat drongen de VVD en de PvdA aan op een onafhankelijk onderzoek naar de IGZ, omdat de inspectie haar cijfers over separeren niet op orde heeft. VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg wees minister Klink erop dat in het IGZ-jaarverslag 2006 staat dat er slechts vier mensen langer dan een jaar in de isoleercel zaten, terwijl uit de recente cijfers van de inspectie blijkt dat het er 29 waren. Van Miltenburg wil het onafhankelijke onderzoek, omdat ze geen vertrouwen meer heeft in de IGZ. “Als de overheid kwetsbare mensen opslaat, moet je erop kunnen vertrouwen dat ze dat op een goede en integere manier doet. Dat vertrouwen heb ik niet meer.”

IGZ moet actiever

PvdA en VVD zullen over circa twee weken een motie indienen, waarin ze oproepen tot een onafhankelijk onderzoek. Een week later wordt erover gestemd. Het onderzoek moet vaststellen hoe het kan dat de IGZ haar cijfers niet op orde heeft. Daarnaast moet het duidelijk maken hoe het toezicht op separeren moet veranderen. De inspectie moet veel actiever optreden, stelt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester. “De inspectie moet altijd weten hoeveel mensen er hoe lang worden gesepareerd. Op individuele klachten moeten ze ingaan, net als een ombudsman. Als het ergens echt mis gaat, moet de inspectie er altijd naartoe.”

Onderzoeksraad voor veiligheid

De SP zegt de motie te zullen steunen. “De inspectie loopt achter de feiten aan”, zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven. “De meeste mensen worden tegen hun wil geïsoleerd. In de wet BOPZ (Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen, red.) staat dat de IGZ voor hun belangen moet opkomen. Die rol kunnen ze absoluut niet waarmaken. De veiligheid van patiënten is in het geding. De Onderzoeksraad voor veiligheid is daarom geschikt dat onderzoek te doen.” Ook Van Miltenburg wil dat de Onderzoeksraad van Pieter van Vollenhoven het onderzoek uitvoert.

Klink

Minister Klink van VWS vindt een onderzoek naar de inspectie niet nodig, liet hij tijdens het Kamerdebat weten. De inspectie zit er in zijn ogen “bovenop” en hij heeft er vertrouwen in dat het isoleren wordt teruggedrongen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Klink wil harde norm voor separeren

Inspectie: Derde ggz-instellingen voorkomt separatie

Zorginstellingen vaker verrast door inspectie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.