Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer wil opheldering over NMa-boetes

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de boetes die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft uitgedeeld in de thuiszorg.

De NMa legde vijf thuiszorgorganisaties onlangs forse boetes op wegens kartelvorming. De SP heeft hierover een spoeddebat aangevraagd. “Wij vinden de boetes werkelijk onzin”, zei SP-Kamerlid Renske Leijten eerder in Zorgvisie. “De staatssecretaris zegt dat de AWBZ zich niet leent voor marktwerking en dan gaat de NMa boetes uitdelen.”

Cliënt centraal

Staatssecretaris Bussemaker heeft vrijdag haar standpunt over het NMa-besluit aan de Kamer gestuurd. Zij keert zich daarin tegen “een cultuur van ondernemerschap waarin geld verdienen, winst maken en schaalvergroting doel op zich zijn”, maar toont zich voorstander van “maatschappelijk verantwoord ondernemen waarin duidelijk is wat het hoogste doel is: de cliënt centraal stellen”. En dat is volgens haar goed mogelijk binnen de richtlijnen die de NMa hanteert, net als samenwerken om ketenzorg of 24-uurszorg te bieden.

Overleg

PvdA en CDA wilden vorige week Bussemakers reactie afwachten alvorens te beslissen over een debat. Nu Bussemakers brief er is, gaat de Kamer alsnog overleg voeren over de thuiszorgboetes. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

NMa legt thuiszorg miljoenenboetes op

Aanbieders reserveerden niet voor NMa-boete

NMa vermoedt kartelvorming thuiszorg

NMa: Kartelafspraken binnen de thuiszorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.