Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kankercentra melden zich als eerste voor Spider Award

Mario Gibbels
Drie integrale kankercentra - Amsterdam (IKA), Noord Oost (IKNO) en Midden Nederland (IKMN) – hebben het project videoconferencing voorgedragen voor de Spider Award. Ronald Vlaanderen, adviseur informatiemanagement van het IKMN, licht het project toe.
Kankercentra melden zich als eerste voor Spider Award

Wat houdt het project in?

“Het gaat om het aanbieden van videoconferencing voor oncologische zorg via de drie kankercentra met behulp van de SURFnet videoconferencingdienst ‘SURFcontact’. Dankzij videoconferencing hoeven de consulenten van de academische centra niet meer de verschillende ziekenhuizen langs te gaan om patiënten te bespreken.”

Waarom SURFcontact?

“SURFcontact is een videoconferencing dienst voor het hoger onderwijs waar ook academische ziekenhuizen gebruik van maken omdat die onderwijs aanbieden. Voordeel van SURFnet is dat het met open standaarden werkt en beveiligde communicatie via internet mogelijk maakt. Want de medisch specialisten die gebruikmaken van videoconferencing willen met de hele wereld kunnen communiceren. Bovendien ondersteunt SURFnet de vereiste High Definition (HD) kwaliteit.”

Wat is het doel van het project?

“Het doel was om in anderhalf jaar tijd zoveel mogelijk ziekenhuizen uit de regio’s van drie betrokken kankercentra gebruik te laten maken van deze mogelijkheid voor videoconferencing.”

En is dat gelukt?

“Van de 48 ziekenhuizen in deze drie regio’s doen er inmiddels 45 mee. Er zijn ook enkele ziekenhuizen uit andere regio’s aangesloten.”

Hoe zijn de ervaringen in deze ziekenhuizen tot nu toe?

“In het begin was er bij sommige specialisten wel wat koudwatervrees. Echter zodra ze eenmaal kennis gemaakt hadden met de HD-kwaliteit van de beelden en merkten hoeveel tijd ermee bespaard kan worden, waren ze snel overtuigd.”

Wat zijn de kosten en baten van het project?

“De algemene ziekenhuizen hoefden gedurende het project geen abonnementskosten te betalen, dat liep via de abonnementen van de kankercentra. De baten zijn evident. Als je alleen al kijkt naar reistijd die ermee bespaard wordt, dan haal je de kosten er makkelijk uit. Bovendien biedt videoconferencing de mogelijkheid om wat vaker en ook tumorspecifieke besprekingen te houden zodat de kwaliteit van de zorg erop vooruitgaat.”

Hoe gaat het nu verder?

“Het project loopt volgende maand af. We zijn momenteel op zoek naar een nieuwe partij die een dienst kan aanbieden die aan dezelfde eisen voldoet als SURFcontact. Vervolgens willen we in samenwerking met andere partijen de mogelijkheid van videoconferencing uitbreiden naar de andere regio’s en ook naar andere specialismen.” (ICTzorg – Mario Gibbels / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Inschrijving Spider Award geopend

GGD Amsterdam wint Spider Award met project screening chlamydia

Jury kiest genomineerden Spider Award

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.