Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

“Keer diabetes om” wint prijs VGZ

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Keer diabetes2 om helpt mensen met suikerziekte van hun medicijnen af. Door hun leefstijl aan te passen en gezonder te eten.
Zinnige Zorg Award 2016.png

Het programma heeft de Gouden Zinnige Zorg Award 2016 gewonnen.  

Omkeerbaar
Diabetes type 2 is in tachtig procent van de gevallen omkeerbaar of zelfs te genezen door beter te eten. Het groepsprogramma Keer diabetes2 om helpt patiënten om van hun medicatie af te komen. In een half jaar tijd leren deelnemers hun leefstijl structureel te verbeteren en hun gewicht onder controle te krijgen. In het groepsprogramma is ook aandacht voor beweging, omgaan met stress en ontspanning.

Basisverzekering
Tot nu toe was Keer Diabetes2 om een pilotprogramma, georganiseerd door de Stichting Voeding Leeft. In maart 2016 is de laatste pilotgroep gestart in samenwerking met zorgverzekeraar VGZ en Zorggroep Synchroon. VGZ laat weten dat het programma vanaf januari 2017 in de basisverzekering komt en dan door VGZ wordt vergoed. Jurylid en VGZ-bestuurder Ab Klink: ‘Leefstijl als geneesmiddel, dat is innovatief en aansprekend. Ook het feit dat diabetes patiënten elkaar ondersteunen in verandering van hun leefstijl en eetpatroon spreekt ons erg aan.’  

Opzienbarend
Tot nu toe hebben sinds 2014 in totaal 84 mensen het programma gevolgd. De laatste groep van twintig is daar nog mee bezig. De resultaten zijn opzienbarend. Lotte Schaft van Voeding Leeft: ‘Twee derde van de deelnemers weet de medicatie af te bouwen of zelfs te stoppen. Hun bloedsuikers zijn gedaald en blijven stabiel. Dat is uniek te noemen.’ Volgens Schaft schuilt het succes van het programma mede in de mentale begeleiding. ‘Mensen krijgen zelf de verantwoordelijkheid en leren hoe zij hun diabetes zelf kunnen beïnvloeden. ’

Prijs
Voeding Leeft gaat de prijs van 10.000 euro deels besteden aan een vergoeding voor de vrijwilligers in het begeleidingsteam die er tot nu heel veel uren in hebben gestoken. Aan het programma is een eigen bijdrage verbonden van driehonderd euro, voor mensen in de bijstand is het tarief gereduceerd tot vijftig euro. De prijs zal ook deel worden ingezet om juist deze laatste groep te kunnen laten deelnemen.

Zinnige Zorg Award
Het Nederlandse publiek stemde dit voorjaar op tien zorgideeën die de zorg vooruit helpen en betaalbaar houden. Een vakjury bestaande uit Ab Klink (VGZ), Dianda Veldman (NPCF) en Ben Woldring (Poliswijzer.nl) beoordeelde de drie initiatieven die na de publieksronde als finalist overbleven. Zorgidee ‘Keer diabetes2 om’ won dinsdag 10.000 euro. Met de prijs kan de winnaar verder werken aan innovatie in de zorg. Zelfhulprogramma IncoCure, dat vrouwen met ongewild urineverlies helpt met een goede diagnose, kreeg een zilveren award en 5.000 euro. De bronzen award en 2.500 euro waren voor er de ‘Moet-Ik-Naar-De-Dokter’ app.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.