Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Kennis wijkteams slecht geborgd’

Mark van Dorresteijn
Gemeenten houden veel te weinig rekening met dat de expertise van hun wijkteams op peil moet blijven. Dat zegt Jan de Vries, directeur van MEE Nederland in vakblad Zorg en Welzijn.
‘Kennis wijkteams slecht geborgd’
Foto: Dirk Hol

De Vries vindt dat het echt snel beter moet. Hij ziet wijkteams ontstaan met allemaal generalisten. En vraagt zich af of dat wel zo’n goed idee is. ‘Ik zou liever een generalistisch werkend team zien met daarbinnen voldoende  specialistische kennis. Met name de mensen met zwaardere problematiek hebben dat nodig.’ Bijna een jaar na de roemruchte transitiedatum 1 januari 2015 blijkt Jan de Vries op essentiële punten flinke aarzelingen te hebben bij al te veel lokale vrijheid. Zoals dus bij ‘het borgen’ van de specialistische kennis van de leden van een wijkteam. ‘Ik vind dat bij de inkoop en inrichting van wijkteams door gemeenten veel te weinig rekening wordt gehouden met dat de expertise van hun wijkteams op peil moet blijven. Waar die expertise verdwijnt, is dat zeer nadelig voor mensen voor wie meedoen toch al niet vanzelfsprekend is.’

Eenzaamheid

De Vries maakt zich ook zorgen over de groep die te licht is voor de Wet langdurige zorg (Wlz), maar te zwaar lijkt voor de Wet maatschappelijke ondersteuning  (Wmo). Mensen die door psychosociale problematiek of een verstandelijke beperking in de maatschappelijke opvang terechtkomen, op straat terecht komen of  thuis vereenzamen. Deze mensen hebben casemanagement nodig, cliëntondersteuning, outreachende professionals.  Maar dat ziet De Vries te weinig.  Hij ziet wel te veel wijkteams die min of meer een nieuw indicatieloket zijn geworden.

De Vries naar ActiZ

De Vries stopt per 1 januari 2016 bij MEE. Hij wordt de nieuwe algemeen directeur van ActiZ, branchevereniging van zorgorganisaties. De Vries volgt Aad Koster op, die na ruim 10 jaar ActiZ verlaat.

2 REACTIES

  1. Met alle respect maar MEE-werkers gaat dit zeker niet oplossen gezien weer hun relatief beperkte achtergrond qua problematiek (zo is gebleken). Clientondersteuning is een van de vrijwel mislukte onderdelen van de WMO (zit blijkbaar niemand op te wachten).
    Hier wordt een wel aanwezig probleem aan een verkeerde oplossing gekoppeld.
    Goede mix in wijkteams is een misschien oplossing, veel betere koppeling met een specialistische schil, juiste methodiek hanteren (herstelgericht/systeemgericht), veel beter gebruik maken van kennis(overdracht) vanuit 2e lijn, et cetera, zijn moeilijker maar meer passend.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.