Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Keurmerk voor buitenlanders loopt geen storm

De koepel van werkgevers, Brancheorganisaties Zorg (BoZ), lanceerde recentelijk een keurmerk voor bureaus die buitenlandse zorgverleners bemiddelen. Het lijkt op mosterd na de maaltijd.

De laatste jaren hoor je weinig over buitenlandse werknemers in de zorg. Tot de melding dat er nu het Keurmerk Bemiddelingsbureaus Buitenlandse Werknemers (KBBW) is. Bureaus die dit kwaliteitsmerk voeren, hebben bewezen dat zij kritisch werven en selecteren en zorgen voor al het papierwerk, maar ook aandacht geven aan de taalvaardigheid.

Geen storm

De brancheorganisaties adviseren hun leden alleen in zee te gaan met bureaus die dit keurmerk dragen. Het loopt echter nog geen storm met aanvragen, zegt Sjoerd Beumer van BoZ. “Eén Pools bureau heeft informatie opgevraagd, maar die heeft het keurmerk niet nodig, want EU-ingezetenen hebben alleen een registratie nodig in het BIG-register en geen werkvergunningen.”

Marginaal aantal

Maar hoe actueel is de komst van buitenlandse werknemers eigenlijk? In de ziekenhuizen en de ouderenzorg is hun aandeel marginaal, is de indruk van de respectievelijke brancheorganisaties. “Eigenlijk komt dit keurmerk op een moment dat het niet meer speelt”, meent Marco Borsboom, beleidsadviseur zorg bij Abvakabo FNV. Eerdere avonturen met onder andere Filippijnse verpleegkundigen waren niet onverdeeld succesvol. Velen keerden eerder dan gepland terug naar huis uit teleurstelling dat ze, vanwege de taal, onder hun niveau aan het werk moesten. En werkgevers verkeken zich op de kosten van scholing en huisvesting, zegt Borsboom.

Vakantiewerk

Directeur Michel van Schaik van woonzorgcentrum Maria Dommer is in elk geval enthousiast over de zeven Tsjechische verpleegkundestudenten die hij deze zomer voor vakantiewerk naar Nederland haalde. “In het begin vonden cliënten het even lastig, maar daarna vonden ze het wel leuk in wederzijds gebrekkig Engels met de Tsjechen te praten.” Van Schaik, ook adviseur van Uitzendbureau PE People dat zo’n 2500 Polen en Grieken bemiddelt, wil meer Tsjechen naar Nederland halen. “Een op de vijf afgestudeerden in Tsjechië belandt in de horeca vanwege de betere beloning. Als je die groep voor een of twee jaar naar Nederland kunt halen, zijn ze hier na een korte functiegerichte taaltraining volop inzetbaar.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Keurmerk voor bemiddeling buitenlandse krachten

Zelfstandige thuishulpen krijgen keurmerk

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.