Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kinderen misschien wel de grootste slachtoffers van tabak’

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Ook de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) doet nu aangifte tegen de tabaksindustrie.
sigaret tabaksindustrie roken
Foto: AdobeStock

In navolging van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis en de gehele verslavingszorg sluit nu ook de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) zich aan bij de strafzaak die strafrechtadvocate Benedicte Ficq in 2016 startte tegen de vier grootste tabaksfabrikanten. Dat meldt de NVK vanmiddag aan Radio EenVandaag.

Doelbewust dodelijk product

De vereniging verwijt de tabaksindustrie doelbewust een product te verkopen, waarvan ze weet dat het tweederde van de gebruikers doodt. ”Kinderen hebben in deze zaak nog helemaal geen stem, terwijl het misschien wel de grootste slachtoffers zijn van tabak”, vertelt kinderlongarts Noor Rikkers (LUMC), die namens de vereniging het woord voert. De arts benadrukt hoe kinderen op verschillende manieren het slachtoffer zijn, door zelf te roken, maar ook door de schadelijke gevolgen van het meeroken met hun ouders.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.