Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AvL doet aangifte tegen tabaksproducenten

Anouk Brinkman
Het Antoni van Leeuwenhoek doet als eerste ziekenhuis in Nederland aangifte tegen vier grote tabaksproducenten. Het AvL sluit zich daarmee aan bij een lopende strafzaak namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten die donderdag bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam wordt ingediend.
Antoni van Leeuwenhoek doet aangifte tegen tabaksproducenten

Volgens het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) heeft voortschrijdend inzicht en de eed van Hippocrates, die is gekoppeld aan de AvL-doelstellingen, het ziekenhuis ertoe bewogen om juist nu aangifte te doen. Prof. dr René Medema, voorzitter van de Raad van Bestuur van het AvL: ‘Onze doelstelling is om de ziekte kanker te doorgronden en de behandeling ervan te verbeteren. Het kan dan niet zo zijn dat dit niet wordt gehaald en doorkruist wordt door tabaksproducenten. Vanuit onze missie enerzijds, de eed die onze artsen hebben afgelegd anderzijds en de maatschappelijke verantwoordelijkheid die dit met zich meebrengt, vinden we dat we moeten ingrijpen. Door nu als eerste aangifte te doen hopen we dat vele andere artsen, ziekenhuizen en/of onderzoeksinstellingen onze stap zullen volgen.’

Aangifte in lopende strafzaak

De aangifte in de lopende strafzaak tegen de tabaksproducenten wordt vandaag door strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam ingediend. Zij deed in 2016, namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten, aangifte tegen de vier grootste tabaksfabrikanten die in Nederland actief zijn. Het gaat daarbij om zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte. Het AvL sluit zich daarbij nu dus aan. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft naar aanleiding van het initiatief van AvL laten weten ook aan te willen sluiten bij het proces tegen de takabsproducenten. Bestuursvoorzitter Jos Aartsen van UMCG wil tijdens de volgende bestuursvergadering van de NFU alle universitair medische centra oproepen om zich bij het initiatief aan te sluiten, zo liet hij donderdagochtend weten in een interview op NPO Radio 1.

Betere voorlichting verschaffen

Ficq is erg blij met deze stap en de oproep van het Antoni van Leeuwenhoek: ‘Artsen moeten zich veel meer verdiepen in nicotineverslaving om zo hun patiënten beter te kunnen voorlichten. Uitleggen hoe ze worden voorgelogen, wat nicotineverslaving is en hoe moedwillig en kwaadaardig de fabrikant en het product zijn’, stelt Ficq. ‘Je bent niet alleen een goede arts als je patiënten goed behandelt, maar ook als je een preventieve, voorlichtende taak ziet. Deze stap van het AvL helpt hierin enorm. De tabaksindustrie moet gestopt worden. Zeker als je weet dat de industrie nu kwetsbare mensen in de derde wereld massaal aan het roken probeert te krijgen. Ik vind dat onwaarschijnlijk misdadig.’

Het is niet de eerste keer dat het Antoni van Leeuwenhoek haar stem tegen de tabaksindustrie laat horen. Afgelopen jaar deed de raad van bestuur al een oproep aan de onderhandelaars van het huidige kabinet om in deze nieuwe regeerperiode ook te gaan werken aan een rookvrije samenleving.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.