Uit navraag bij een ingewijde blijkt dat de klachtenprocedure in het Waterlandziekenhuis niet afwijkt van wat gebruikelijk is in ziekenhuizen.
Anoniem
De eerste opvang begint bij de klachtenfunctionaris die in dienst is van het ziekenhuis. Deze bepaalt samen met de klager welke afhandeling het best past bij de klacht. Het merendeel van de klachten wordt afgehandeld door de klachtenfunctionarissen. Zij bemiddelen en houden registraties bij van alle klachten. Kern van de bemiddeling is de geheimhouding van informatie over personen. Rapportages zijn dus geanonimiseerd. Dat neemt niet weg dat in overleg met de raad van bestuur wel over trends met betrekking tot personen wordt gesproken.
Niet opvallend
In het artikel in het Noordhollands Dagblad laat bestuurder Jack Jansen weten dat het probleem met orthopedisch chirurg Cees de Bruin voor hem als een verrassing was gekomen.
Als er sprake zou zijn geweest van een opvallend hoog aantal klachten over De Bruin, had Jansen dat kunnen weten. Van een dergelijk opvallend groot aantal klachten was geen sprake, zo zegt een ingewijde. Een klein deel van de klachten wordt behandeld door de klachtencommissies die uitspraken doen en deze al dan niet vergezeld van adviezen, toesturen naar klager, beklaagde en de raad van bestuur. Hiervan gingen er in de periode 2005-2009 twee over De Bruin.
Nazorgteam
Jansen zegt in de krant de klachtenprocedure van zijn ziekenhuis te zullen doorlichten. Een speciaal daarvoor ingesteld nazorgteam neemt contact op met mensen die een klacht hebben ingediend en gaat na wat er met alle klachten is gebeurd. (Carina van Aartsen)
Lees ook:
Waterlandziekenhuis stopt met rugkliniek
Waterlandorthopeed verzet zich tegen ontslag
Orthopedisch chirurg Waterland op non-actief
Zorgvisie magazine
Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.