Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kleine zorgverzekeraars worden groter

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Kleine zorgverzekeraars winnen marktaandeel. Achmea en VGZ verliezen klanten. Dat blijkt uit cijfers van de Vektis Zorgthermometer 2015.
<p>afbeelding: Bart Koenraadt</p>
afbeelding: Bart Koenraadt

Het marktaandeel van de vier grote zorgverzekeraars is gedaald van 91 procent in 2006 naar 89 procent nu.

Zorgverzekeringen

Er zijn op dit moment negen concerns die in totaal bijna 50 zorgverzekeraars, “labels”, beheren. Hoewel de markt nog steeds wordt gedomineerd door de vier zorgverzekeraars Achmea, VGZ, CZ en Menzis, neemt het marktaandeel van de relatief kleine concerns toe. Sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet gingen deze kleine concerns van negen naar elf procent.

Achmea en VGZ

Het marktaandeel van de twee grootste zorgverzekeraars Achmea en VGZ is de laatste jaren afgenomen en blijft dit jaar steken op respectievelijk 31,2 en 24,7 procent van het aantal verzekerden in Nederland. CZ ziet haar klantenbestand de laatste jaren wel groeien en heeft inmiddels een aandeel van 20,5 procent. Menzis is de kleinste van vier, met 12,6 procent.

DSW, ONVZ, ASR

Zorgverzekeraar DSW heeft dit jaar een klantengroei gerealiseerd van vijftien procent en heeft daarmee een marktaandeel van 3,1 procent. Ook ONVZ heeft de laatste twee jaar een gestage groei laten zien van tien procent. ASR is relatief de grootste stijger sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.