Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Klink: Arts mag vragen boerka af te zetten

Demissionair minister Ab Klink van VWS vindt dat een zorgverlener mag vragen gezichtsbedekkende kleding, zoals een boerka, af te zetten als de kwaliteit van zorg in het geding is. Dat antwoordt Klink op Kamervragen van PvdA-lid Khadija Arib.
Klink: Arts mag vragen boerka af te zetten

Arib stelde vragen na uitspraken van algemeen directeur Paul Rijksen van artsenorganisatie KNMG, die aan Zorgvisie had laten weten dat een arts het recht heeft een vrouw te vragen haar boerka af te zetten. Dit naar aanleiding van een Utrechtse huisarts die een vrouw om het dragen van deze lichaamsbedekking de toegang tot de spreekkamer weigerde. “Voor een goede behandeling van een patiënt is communicatie essentieel”, vindt Rijksen. Gezichtsbedekking hoort daar, volgens de algemeen directeur, niet bij.

Aan de zorgverlener

“Het is aan de zorgverlener om te bepalen in welke situaties het nodig is de patiënt te vragen om gezichtsbedekkende kleding af te doen”, antwoordt Klink. De minister vindt dat per situatie moet worden gekeken welk spanningsveld er bestaat tussen de keuzevrijheid van patiënten en de veiligheid van de zorgverlening. Klink is niet bereid voor 1 mei een inventarisatie van de mogelijke problemen naar de Kamer te sturen. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

‘Arts mag vragen om boerka af te zetten’

Moslima dient klacht in tegen arts om boerka

‘Klink probeert zijn zin door te drijven’

3 REACTIES

  1. Ik ben getrouwt met een moslim. Zelfs mijn man zegt dat indentificeren met boerka niet mogelijk is.Deze mensen zijn uit vrije wil naar nederland gekomen dus moeten ze ook aanpassen. Is anders als ze in hun eigen huis zijn.
    PS. de nederlanders moeten ook aanpassen in een moslim land bv. geen korte mouwen, strakke kleding. Velen doen het niet, hun eigen risico en veiligheid komen in het geding!

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.