Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Klink: Bevolkingsonderzoek naar darmkanker in 2019

Mark van Dorresteijn
Bevolkingsonderzoek naar darmkanker kan pas in 2019 volledig worden ingevoerd. Dan zijn er voldoende artsen om het darmonderzoek uit te voeren. Dat heeft minister Ab Klink van VWS vandaag aan de Tweede Kamer laten weten.
Klink: Bevolkingsonderzoek naar darmkanker in 2019

Ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders zouden dan elke twee jaar ontlasting kunnen opsturen naar een laboratorium. Als dat nodig is, volgt verder darmonderzoek. Voor de bijna 80.000 onderzoeken die er jaarlijks bijkomen zijn er nu niet genoeg artsen, zegt Klink. Wel worden er alvast meer maag-, darm- en leverartsen opgeleid. Ook ander medisch personeel zou de darmonderzoeken kunnen gaan doen.

Sterfgevallen voorkomen

Klink beseft het nut van onderzoek naar darmkanker onder mensen tussen 55 en 75 jaar. De Gezondheidsraad had hem vorig jaar geadviseerd een bevolkingsonderzoek te beginnen, vergelijkbaar met de screening op borstkanker en baarmoederhalskanker. Volgens de Gezondheidsraad kunnen jaarlijks 1400 sterfgevallen worden voorkomen, als de ouderen worden gescreend. Per jaar wordt bij 11.000 Nederlanders darmkanker geconstateerd. Er sterven jaarlijks vijfduizend mensen aan de ziekte. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

UMC’s krijgen 7,5 miljoen voor kankeronderzoek

Limburg onderzoekt ziekenhuiszorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Mijn zusje is maar 32 jaar geworden overleden aan darmkanker. O ja geen familiekwaal. Geen slecht idee om mensen beneden de 50 te laten onderzoeken naar darmkanker. Ik word om de 5 jaar opgeroepen voor baarmoederhalskanker, maar kom niet opdagen waarom niet omdat ik hier niet zo bang voor ben. Waarom niet, omdat ik geen sexueel contact heb.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.