Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Klink: Eigen bijdrage ggz kan lager

De Tweede Kamer houdt bedenkingen bij een eigen bijdrage voor tweedelijns-ggz. Dat bleek donderdag tijdens overleg met demissionair minister Klink. De bewindsman wil de eigen bijdrage eventueel verlagen, maar niet schrappen.
Klink: Eigen bijdrage ggz kan lager

De meeste fracties houden hoop dat Klink de beoogde bezuiniging van 110 miljoen euro kan vinden in zijn geneesmiddelenbudget, zoals de Tweede Kamer hem in juni heeft gevraagd. Dat geldt ook voor VVD en PVV, die echter niet principieel tegen een eigen bijdrage zijn voor ggz. Alleen het CDA kiest daar nu al voor, omdat de rekening anders zou komen te liggen bij gebruikers van dure medicijnen. Klink stelt een eigen betaling voor in de tweedelijns ggz, behalve voor jongeren en bij gedwongen opnames.

Lagere eigen bijdrage

Klink zegt dat hij de bezuiniging niet kan halen uit een herberekening van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Hij stuurt de Kamer hierover voor 20 september een nieuwe brief, waarin hij ook zal ingaan op door de PvdA voorgestelde alternatieve besparingen op de farmacie, zoals een korting op bonussen. Daarna wil de Kamer waarschijnlijk verder praten. De minister is bereid de eigen bijdrage te verlagen van 175 euro per behandeling naar 90 of 100 euro als de Kamer daartoe een motie indient. De dekking zou moeten komen uit de bonussen voor apothekers (30 miljoen euro) en een hoger eigen risico voor iedereen (20 miljoen).

Vraag ggz groeit

Diverse partijen vinden het onterecht om ggz-patiënten te laten bijbetalen, terwijl somatische patiënten dat niet hoeven. “Het gaat hier niet om Gooise vrouwen op de divan bij de therapeut, maar om mensen met een ernstige ziekte waarvan behandeling niet uitgesteld kan worden”, zei Voortman (GroenLinks). Klink vindt de maatregel gerechtvaardigd, omdat de vraag juist in de ggz sterk groeit. Bovendien is er al een eigen bijdrage voor eerstelijns ggz, reden voor sommige patiënten om direct aan te kloppen bij de tweedelijn. Over de weigering van brancheorganisatie GGZ Nederland een eigen bijdrage te innen, zei de minister: “Twee jaar geleden toen instellingen een tariefkorting van drie procent kregen, hebben ze zelf als alternatieven daarvoor gewezen op pakketverkleining en eigen betalingen.”

Kwetsbaarste groep

Verschillende partijen maken zich zorgen over de kwetsbaarste groep psychiatrische patiënten: zorgmijders en minima. Ze denken dat de bezuiniging uiteindelijk leidt tot hogere kosten door bijvoorbeeld verslavingscriminaliteit en te lang uitgestelde, dus duurdere behandelingen. Als mensen ten onrechte naar de tweedelijn gaan, kan Klink beter iets doen aan verkeerde verwijzingen en met het veld overleggen over scherpere diagnosticering, betogen zij. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

GGZ Nederland weigert eigen bijdrage te innen

Klink: ‘Toch eigen bijdrage voor tweedelijns-ggz’

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

3 REACTIES

  1. het kan helemaal niet want na een jaar betaal je al een eigen bijdrage er kan gewoonweg er niet meer bij dat is eigenlijk al veels te veel
    begrijp dat dan toch eens toch vraag ik mij af van waar is hij er mee bezig denk toch eens na het kost toch al heel veel geld ziek zijn kost handen vol geld vooral als men daar met GGz te maken krijgt oh oh oh foei ze zijn helemaal verkeert bezig ik hoop dat men er zelf eens mee te maken krijgen!!? zij weten niet eens van waar zij over praten denk daar eens over na

  2. Lees alle reacties
  3. Waar is die man toch mee bezig? Wil hij in zijn laatste periode dat hij nog in Den Haag zit, nog snel iets er door drukken zodat we hem niet snel vergeten. Nou dat doen we toch al niet hoor Mr Klink. U heeft alles wat goed was (ziekenfonds) helemaal naar de filistijnen geholpen. Mensen betalen kapitalen en krijgen steeds minder vergoed. Ik kan u nu al wel zeggen, dat hetgene denkt dat u bespaard, aan het eind van de rit alleen maar meer gaat kosten voor u. Mensen kunnen geen honderden euro’s per maand aan ziektekosten uitgeven hoe graag ze dit ook zouden willen doen. De salarissen steigen niet mee, maar de prijzen stijgen maar door. Dit is echt onhoudbaar.
    En houd nu eens op over die bonussen van de apothekers. Heeft u zich wel eens in de inkomsten van apothekers verdiept? Ik weet wel zeker van niet, anders zou u niet zo dom zijn om te zeggen 30 miljoen bij de apothekers weg te graaien. Als u dit doet gaan zeker weten apotheken failliet. Nou dan weet ik straks een mooie baan voor u. Medicijnen bezorgen bij patiënten, apotheken zijn er niet meer, zodat u een dagtaak heeft aan het bezorgen van medicijnen. Je zult maar niet gezegend zijn met een gezond lichaam. 🙁

  4. bepaald geen kordaat optreden Ab,vanuit het werkveld gezien,worden de kosten voor de patiént dramatisch hoog opgevoerd,de mogelijkheid om hier meer in te faciliteren,beter gezegd hierin te schrappen is dan uiterst noodzakelijk.
    bijv; een optrekje huren op kosten van deze post ter her-socialisering vd patiënt wordt van zodanige luxe voorzien,waarvan een uithuiszetting van een burger zijn vingers zou aflikken(maw zich ook onder psych. behandeling te laten stellen,om voor dezelfde voorzieningen in aanmerking te komen!?)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.