Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Klink in beroep tegen uitspraak ziekenhuiskorting

Mark van Dorresteijn
Het ministerie van Volksgezondheid gaat in beroep tegen de uitspraak die de staat verbiedt om ziekenhuizen een korting van 549 miljoen euro op te leggen. Dat meldt Novum.
Klink in beroep tegen uitspraak ziekenhuiskorting

Het ministerie doet dit door middel van een zogeheten spoedappèl, zodat binnen drie maanden uitspraak kan worden gedaan. Het is de bedoeling dat voor 1 januari duidelijk is of de ziekenhuizen worden gekort.

Geen korting

De Haagse rechtbank oordeelde gisteren in een kort geding dat Klink de ziekenhuizen niet mag korten. Dit zou ‘in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur’ en ‘onmiskenbaar onrechtmatig’ zijn.

549 miljoen

Klink wil de ziekenhuizen structureel 549 miljoen euro minder geven, het bedrag dat de ziekenhuizen vorig jaar te veel hebben uitgegeven. De NVZ vereniging van ziekenhuizen is het hier niet mee eens en spande een kort geding aan. Volgens de NVZ klopt het bedrag van 549 miljoen euro niet en kunnen de ziekenhuizen niet verantwoordelijk worden gehouden voor de overschrijding. Zij leverden naar eigen zeggen slechts de zorg die gevraagd werd. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Klink mag ziekenhuizen niet korten van rechter

VWS wil specialisten extra korten in 2011 en 2012

Korten ziekenhuizen belemmert concurrentie

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

11 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. U heeft het toch van de rechter gehoort dat U moest ophouden met bezuinigen op ziekenhuizen Nu doe dat dan de zorg wordt door U als maar slechter en slechter en dat kan toch niet hij moet nodig opgenomen worden en links laten liggen laat hem maar eens flink pijn lijden.

  3. De productieafspraken en de daaraan gekoppelde limieten gelden wel voor het A-segment, maar niet voor het B-segment. In feite zegt de minister met deze maatregel dat hij wachtlijsten wenst, patiënten moeten worden geweigerd voor zorg als het budget overschreden is. De DBC systematiek houdt in dat budgetten nier meer maatgevend zijn voor de te verlenen zorg. De uitkomst van deze afspraak valt de minister nu tegen en gaat hij rücksichtslos de te veel verleende zorg terughalen.

  4. Ziekenhuizen maken toch ”produktieafspraken” met zorgverzekeraars. Je mag toch aannemen dat binnen die afspraken het macro-kader niet wordt overschreden. Ziekenhuis worden nagecalculeerd waarbij produktie boven de afspraak, op een enkel geval na, niet wordt gehonoreerd. Ziekenhuizen die binnen de afspraak blijven hebben het dus goed gedaan maar worden door deze maatregel wel gestraft en dat klopt dus niet en is het terecht dat de rechter de minister in het ongelijk heeft gesteld.

  5. Het financiële verhaal is nu onder de rechter. We zullen zien waar dat toe leidt.
    De zondagdiensten (“staking”) heeft een heel andere achtergrond. Er is nu een voorstel om de medisch specialisten de verantwoordelijkheid voor de behandeling te ontnemen. Dit betekent dat straks de boekhouder van het ziekenhuis of de verzekeraar gaat bepalen welke zorg u als patiënt nog mag krijgen. Als iemand te oud wordt bevonden geen, wel noodzakelijke, behandeling meer. Dit gaat enorme consequenties hebben voor de patiënt en de autonomie van de behandelaars. Daar zij wij bezorgd over. Overigens is het draagvlak onder specialisten in ons ziekenhuis niet groot. Men wil liever zonder dit soort middelen op een ordentelijke manier onderhandelen. Maar dit is met deze minister niet mogelijk. Ook over de korting op de ziekenhuizen heeft de rechter in zijn vonnis gezegd dat het hem is opgevallen hoe weinig de minister met de ziekenhuizen heeft overlegd.
    Wellicht draagt hem bovenstaande bij aan een genuanceerde discussie over de problemen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.