Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Klink moet de volgende periode geen zorgminister zijn’

Mark van Dorresteijn
In de volgende kabinetsperiode zou Klink niet opnieuw de zorgminister moeten zijn. Dat blijkt uit een poll op Zorgvisie.nl. Een kleine meerderheid (53 procent) stemde tegen de stelling: 'Klink moet in volgende kabinetsperiode weer zorgminister zijn.' In totaal stemden 1058 bezoekers.
‘Klink moet de volgende periode geen zorgminister zijn’

Zelf liet demissionair minister Klink in vakblad Medisch Contact weten dat hij in een volgende kabinetsperiode weer zorgminister zou willen zijn. Niet alleen de bezoekers van Zorgvisie.nl zijn verdeeld, ook de meningen uit het veld lopen uiteen.

‘Geen daadkrachtige minister’

“Er zitten voor- en nadelen aan een herbenoeming van Klink”, meent Willem van der Ham, voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten. “Klink is een voorstander van de marktwerking, dat is een positief punt. Groot nadeel is echter dat hij geen daadkrachtige minister is. We staan voor grote bezuinigingen en veranderingen in de zorg. In de toekomst hebben we daarom een daadkrachtige minister nodig die in overleg met het veld de veranderingen doorvoert. Dat zien wij niet gebeuren onder leiding van Klink.”

‘Toegankelijke minister en ontvankelijk voor argumenten’

“Mijn ervaringen met Ab Klink zijn heel positief”, reageert Koos Reumer, directeur Ambulancezorg Nederland. “Hij kent buitengewoon goed zijn dossiers en heeft verstand van zaken. Hij is erg toegankelijk en discussieert laagdrempelig. Tijdens de besprekingen over de marktwerking in de ambulancezorg hebben wij gemerkt dat hij goed luistert naar de sector en ontvankelijk is voor argumenten. Wij hebben niets te klagen, wat ons betreft is hij een goede minister.”

‘Nog veel winst te behalen’

Jan Coolen, manager bij de NPCF, laat weten dat Klink welkom is in een volgend kabinet. Klink moet dan wel doorgaan systematisch aandacht blijven houden voor kwaliteit in de zorg. Ook moet hij borgen dat mensen met beperkingen toegang hebben tot verzekerde langdurige zorg en daarbij de awbz niet overhevelen naar de gemeenten. Verder moet de samenhangende zorg voor mensen met chronische problematiek verbeteren en die zorg verbinden met kansen op participatie. Tot slot moeten de geplande bezuinigingen niet behaald worden door het verzekerde pakket te verkleinen, maar door de zorg beter te organiseren. Hier is nog veel winst te behalen, meent Coolen.

‘De agenda is nooit helemaal dekkend’

Ook de NVZ vereniging van ziekenhuizen staat niet negatief tegen een mogelijke terugkeer van Klink als minister. Roelf de Boer, voorzitter NVZ: “De afgelopen jaren heeft de branche op een aantal terreinen goed met hem samengewerkt. We hebben de minister ervaren als een gedegen bestuurder met wie in het algemeen goed afspraken te maken is. Op het gebied van gereguleerde marktwerking heeft hij een paar belangrijke vervolgstappen gezet. Maar de agenda van een bewindsman is natuurlijk nooit helemaal dekkend met die van een brancheorganisatie. Zo heeft hij nogal wat regelgeving in gang gezet die wat ons betreft niet allemaal nodig was. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Wet Cliëntenrechten Zorg: dat wetsvoorstel zet de patiënt in een verkeerde dubbelrol: als klant én als medebestuurder. Daarnaast wacht de branche al jaren op duidelijkheid over het kapitaallastendossier. Daardoor komen een aantal ziekenhuizen nu in ernstige financiële problemen. Omdat er geen zicht is op een overgangsregeling, is het voor alle ziekenhuizen zeer moeizaam om verplichtingen op lange termijn aan te gaan.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Klink wil liefst nog vier jaar door als zorgminister

Klink: taboe op marktwerking zorg kost geld

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. In Buitenhof van zondag had minister Klink een duidelijk verhaal dat stimulerend en toekomstgericht is vanuit een ervaren historisch inzicht. Dat moeten we hebben. Zo’n minister moeten we behouden, zeker nog 4 jaar, voor de zorg. Dat zou verstandig zijn, want zwalken wordt veel erger dan doorzetten.

  2. Lees alle reacties
  3. Economische modellen hebben in zich dat er gedacht wordt op basis van aannames (kwaliteit/prijs verhoudingen ontstaan bijv. door marktwerking). Bij zorg, lijkt mij, gaat het eerder om concrete handelingen, die direct de patient raken.De kwaliteit daarvan moet prioritair zijn, en wordt bepaald door zorgverlener en patient.De overheid dient in eerste instantie de vaststelling en waarborging van die kwaliteit te faciliteren. Pas als dit professioneel tot stand gekomen is en éénduidige doelstellingen geformuleerd zijn, kan de markt zijn werk doen. In andere landen ( ook India ) bestaan er Ziekenhuisketens, die aan de beurs genoteerd staan. Hun zorgverlening is van een hoge kwaliteit en de financiering van bijvoorbeeld de gebouwen levert geen enkel probleem op. Beleggers nemen dat immers voor hun rekening, nu de Ziekenhuizenorganisaties aan de beurs genoteerd staan en hun duurzame karakter éénvoudig bepaald wordt door een niet afnemende zorgvraag en de kwaliteit zeer stringent door de overheid wordt afgedwongen. JPM van ’t Hoff

  4. Ik ben wel toe aan een vrouw met kennis van zaken in de positie van zorgminister, Europees, mmmm, je wilt niet weten hoe de zorg in andere Europese landen loopt; na jaren in het buitenland gewerkt te hebben, zet ik daar mijn vraagtekens bij. Maar aan deze minister met zijn gebrek aan inzicht in de complexiteit van de zorg hebben we niets gehad. Klink wordt Klonk wat mij betreft!

  5. Kijkend naar de resultaten van de afgelopen periode vind ik dat het tijd wordt voor een Minister met een duidelijke Visie op de Zorg en Europees kan denken. Kijkend naar het EPD , wat niet van de grond komt en alleen denkend in een Landelijk geheel , vind ik dat we moeten denken van EEN Landelijk EPD systeem naar een Europees model.Communicatie Wereldwijd is een Must in deze Tijd.Zelf werkzaam in de Zorg ( bijna 40 jaar ) , maar communiceren ( EPD) kunnen we Landelijk en ook Europees nog steeds niet . De enigsten die wel actief bezig zijn , zijn de Belastingdiensten , waar Geld/Euro s te verdienen is .

  6. Minister Klink is een fantastische minister. Jammer dat mensen alleen kijken naar een klein stukje van zijn beleid, zoals marktwerking. Dit is beleid dat al 20 jaar geleden was bedacht als een noodzakelijke beleidsontwikkeling. Minister Klink voert beleidsontwikkelingen zorgvuldig door.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.