Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink stelt liberalisering ggz uit

Redactie Zorgvisie
De ggz krijgt geen prestatiebekostiging en vrije prijzen per 1 januari 2010. Het is nog onduidelijk wanneer er wél een b-segment komt. GGZ Nederland is zeer teleurgesteld.
Klink stelt liberalisering ggz uit

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseerde begin dit jaar om per 2010 prestatiebekostiging in te voeren voor ambulante ggz-behandeling. Sinds 2008 geldt in de curatieve ggz een overgangsregime. Instellingen declareren sindsdien diagnose-behandelingcombinaties (dbc’s), maar ze krijgen hun budget nog op basis van de oude AWBZ-regels. Dat laatste blijft dus voorlopig zo.

Prestatiebekostiging ggz

“De prestatiebekostiging wordt onder andere uitgesteld omdat de minister in 2010 een generieke tariefkorting wil doorvoeren in de curatieve ggz”, zegt woordvoerster Judith van de Velde van de NZa. “Wij hebben aangegeven dat zo’n korting niet past binnen prestatiebekostiging.” Minister Klink van Volksgezondheid beslist waarschijnlijk volgende week hoe het verder gaat. Onduidelijk is bijvoorbeeld nog of dit betekent dat de curatieve ggz nog een jaar langer een dubbele administratie moet hanteren in dbc’s en AWBZ-parameters. “VWS moet daar nog bepaalde keuzes in maken.”

Geen vrije prijzen

Het uitstel betekent ook dat er per januari 2010 geen vrije prijzen komen voor de behandeling van angststoornissen en depressies, zoals de NZa had geadviseerd. In dit beoogde b-segment gelden geen landelijke tarieven, maar moeten instellingen zelf met zorgverzekeraars onderhandelen over de prijs. Angststoornissen en depressies zijn goed voor zo’n tien procent van alle op genezing gerichte ggz-behandelingen.

GGZ Nederland

Brancheorganisatie GGZ Nederland heeft nog geen officieel bericht gekregen van VWS, maar verwacht dit volgende week. De branche is zeer teleurgesteld. “We blijven hangen in het niemandsland tussen liberalisering en overheidssturing”, zegt voorzitter Marleen Barth. De ggz vreest voor verlenging van de overgangssituatie. “Die dubbele registratie is killing. Als het tijdelijk is, kun je dat aan verpleegkundigen wel uitleggen, maar niet als het drie jaar duurt.”

DBC-Onderhoud

VWS verwijst desgevraagd door naar DBC-Onderhoud, dat de dbc’s ontwerpt. “Wij hebben de nieuwe kostprijsberekeningen klaar, maar die liggen nog bij de NZa ter besluitvorming”, zegt projectleider dbc ggz Itske Lindhout. Van de Velde bevestigt dat. “Wij hebben daar nog een aantal vragen bij waar DBC Onderhoud nog op moet antwoorden. Maar dat is niet de reden van het uitstel. Die ligt in het besluit om geen prestatiebekostiging in te voeren.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Bonden sluiten cao-akkoord ggz

Klink vindt niets mis met subsidie NPCF

Kamer akkoord met korting ggz

Klink wil af van pijnlijke ingrepen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.