Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink wil extra overgangsjaar voor dbc’s

Minister Klink van Volksgezondheid geeft de geestelijke gezondheidszorg (ggz) nog een extra overgangsjaar om te wennen aan de overheveling naar de Zorgverzekeringswet en de invoering van de dbc’s.

In een brief aan de Tweede Kamer stelt Klink dat, hoewel het systeem steeds beter werkt, er nog aanloopproblemen zijn. Zo is een deel van de zelfstandigen in de problemen gekomen door het nieuwe dbc-systeem. “Dit betreur ik ten zeerste”, schrijft de minister.

Prijsgarantie blijft

De minister wil daarom ‘rust in de sector creëren’. Dat betekent dat de prijsgarantie aan bestaande ggz-instellingen ook in 2009 blijft bestaan. Instellingen declareren dan in dbc’s, maar worden aan het einde van het jaar via een nacalculatie alsnog betaald volgens de oude Awbz-normen. Dit betekent dat alle ggz-instellingen in 2009, net als dit jaar, dubbel moeten registreren.

Vrije prijzen voor dbc’s

Het doel van Klink is dat in 2010 het grootste deel van de tweedelijns ggz bekostigd wordt op basis van de dbc’s. Ook wordt de vrije prijsvorming steeds meer uitgebreid. De Nederlandse Zorgautoriteit zal voor die tijd toetsen voor welke dbc’s vrije prijzen mogelijk zijn. Ook gaan zorgverzekeraar in 2010 zelf het risico dragen voor de tweedelijns ggz. Voor de jaren na 2011 wordt steeds de grootte van het b-segment beoordeeld, waarbij de minister streeft naar een zo groot mogelijk b-segment. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

‘Tijdpad dbc-plan niet reëel’

NZa stelt nieuwe DBC-tarieven 2008 vast

Menzis gaat dbc’s aanbesteden

Klink wil toch meer vrije prijzen in 2009

Klink treft maatregelen ggz

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.