Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties41

Klink wil patiëntdossier niet vrijgeven

De Inspectie voor de Gezondheidszorg mag nabestaanden van ggz-patiënten geen inzicht meer geven in suïciderapportages van behandelaars. Dat heeft minister Klink van Volksgezondheid besloten, zo meldt de Volkskrant.
Klink wil patiëntdossier niet vrijgeven

Sinds een jaar moeten psychologen en psychiaters dergelijke rapportages na de zelfdoding van een patiënt verplicht inleveren bij de inspectie. Nabestaanden van een overleden ggz-patiënt deden vervolgens met succes een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB), waardoor zij de rapportage konden inzien.

Medisch beroepsgeheim

Klink vindt dat de inspectie het rapport niet had mogen vrijgeven. Het medisch beroepsgeheim strekt zich uit tot na de dood, aldus de minister. Het belang van openbaarmaking weegt volgens hem niet op tegen de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van de overledene. In zijn oordeel kijkt Klink ook naar de gevolgen voor de inspectie. Als instellingen uit vrees voor openbaarmaking calamiteiten niet meer melden, zal dat het toezicht van de Inspectie belemmeren, vermoedt de minister. Daarnaast komt de vertrouwensrelatie tussen patiënt en behandelaar in het gedrang. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Beroepsgeheim ggz in opspraak

IGZ pakt toezicht op ggz anders aan

ggz

41 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.