Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

KNMG: ‘Beroepsgeheim niet absoluut’

Redacteur KinderopvangTotaal
Er zijn situaties waarin artsen hun beroepsgeheim kunnen doorbreken. Dat wordt duidelijk in de herziene ‘KNMG Handreiking beroepsgeheim en politie/justitie’, die donderdag is gepresenteerd. De handreiking geeft onder meer aan wanneer de arts op eigen initiatief informatie kan verstrekken aan de politie.
KNMG: ‘Beroepsgeheim niet absoluut’

De KNMG adviseert artsen in de geactualiseerde handreiking om van hun afwegingen een aantekening te maken in het medisch dossier als zij besluiten het beroepsgeheim te doorbreken. Het noteren van deze afwegingen kan ook verstandig zijn in situaties waarin een arts besluit het beroepsgeheim (nog) niet te doorbreken. Dat zijn een van de handreikingen in de – sinds 2004 – herziende ‘KNMG Handreiking beroepsgeheim en politie/justitie’.

Houvast

De handreiking werd gepresenteerd tijdens het symposium Arts en Strafrecht op 16 februari. Het doel is om artsen houvast te geven bij dilemma’s rondom het beroepsgeheim, die ze in de praktijk tegenkomen. Vragen die bijvoorbeeld aan de orde komen zijn: Wat mag een arts doen in contact met de politie? Wanneer mag of moet een arts het beroepsgeheim doorbreken? En mag een arts aangifte doen als een patiënt de arts bedreigt?

Bewust

Artsenfederatie KNMG maakt duidelijk geen voorstander te zijn van versoepeling van het beroepsgeheim: “Het medisch beroepsgeheim heeft een groot maatschappelijk belang en is vooral bedoeld om de vrije toegang tot de gezondheidszorg voor iedereen te waarborgen. Maar het medisch beroepsgeheim is niet absoluut. In bepaalde gevallen mag van artsen juist worden verwacht dat zij het beroepsgeheim doorbreken. Artsen moeten zich bewust zijn van de afwegingen die ze maken om het beroepsgeheim al dan niet te doorbreken.”

Politie

Ook op andere punten is de handreiking aangepast. Opgenomen is onder meer dat artsen bij grootschalige ongevallen of rampen de namen van slachtoffers mogen doorgeven aan politie of justitie als dat nodig is om familieleden of hulpdiensten te informeren over de verblijfplaats van slachtoffers. Verder is het onderdeel kindermishandeling aangevuld met informatie over volwassenengeweld. De nieuwe handreiking geeft aan wanneer een arts op eigen initiatief informatie hierover mag verstrekken aan de politie. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Koen Suyk )

De nieuwe handreiking en de samenvatting zijn beide te vinden op www.knmg.nl/beroepsgeheim.

Lees ook:

KNMG onderzoekt Mededingingswet

KNMG: Verwijs door bij moreel bezwaar euthanasie

Artsen: beroepsgeheim niet versoepelen

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Hans, In bepaalde gevallen mag van artsen juist worden verwacht dat zij het beroepsgeheim doorbreken. Artsen moeten zich bewust zijn van de afwegingen die ze maken om het beroepsgeheim al dan niet te doorbreken.” Bijvoorbeeld als de RVD zijn taak niet goed doet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.