Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

KNMG: ‘Kabinet, investeer in eHealth’

Mario Gibbels
“Investeer in eHealth om de kwaliteit en efficiency van de zorg te bevorderen en op arbeidskrachten te besparen.” Dat schrijft artsenorganisatie KNMG in reactie op het concept regeerakkoord.
KNMG: ‘Kabinet

De artsenorganisatie is van mening dat het opgestelde regeerakkoord van VVD en CDA een langetermijnvisie ontbeert en daardoor een samenhangend beleid mist dat ook op termijn kwaliteit en doelmatigheid nastreeft. “De korte termijn bezuinigingen die het akkoord voorstelt, zijn per definitie ondoelmatig.”

Bezuinigen zonder kwaliteitsverlies

Het KNMG is teleurgesteld over de inhoud van het concept regeerakkoord dat op 30 september is gepresenteerd. De artsenorganisatie heeft er al geruime tijd op gehamerd dat een langetermijnvisie op de gezondheidszorg noodzakelijk is, wil men bezuinigen zonder dat de kwaliteit van de zorg er op achteruitgaat.

Ondoelmatig

Het KNMG in een persbericht: “Korte termijn bezuinigingen die het akkoord voorstelt, zijn per definitie ondoelmatig, omdat ze de organisatie- en financieringsstructuur van de zorg ongewijzigd laten. Alleen op grond van een samenhangende visie kan op den duur bezuinigd worden met behoud van kwaliteit.”

Minder ‘superspecialisten’

Daarnaast mist het KNMG andere “noodzakelijke” maatregelen in het akkoord. Zo zijn er veel meer verpleegkundigen nodig en generalistisch werkende artsen en juist minder ‘superspecialisten’. Dat zou veel beter aansluiten op de zorgbehoefte.

Misvatting

Verder stelt de artsenorganisatie dat het een misvatting is dat het afschaffen van de numerus fixus voor de studie geneeskunde tot minder zorgkosten leidt. “Het tegenovergestelde is het geval: de dure studie geneeskunde en de extra opleidingsplekken kosten veel geld en vervolgens leidt het gegeven van meer artsen tot een hogere zorgvraag en dus grotere zorguitgaven.” Het KNMG vindt taakherschikking en -delegatie binnen de beroepsgroep artsen, en van artsen naar andere beroepen, een veel beter en doelmatiger alternatief.

(ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.