Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

KNMG pleit voor keurmerk voor medische apps

Mark van Dorresteijn
Artsen hebben de behoefte aan een keurmerk voor medische apps. Dat blijkt uit een enquete van Artsennet onder het KNMG-ledenpanel. De artsen zien artsenorganisatie KNMG bovendien als goede instantie om dit keurmerk te verstrekken.
KNMG pleit voor keurmerk voor medische apps

Medische apps hebben een CE-markering nodig om legaal te zijn omdat deze beschouwd worden als medisch hulpmiddel.

Maker van app is verantwoordelijk

Volgens de KNMG is primair de app-maker verantwoordelijk voor het rechtmatig op de markt brengen van een medisch hulpmiddel. Een medisch hulpmiddel moet ten minste zijn voorzien van de CE-markering. Fabrikanten en andere app-makers die een app op de markt willen brengen, moeten deze als het een medisch hulpmiddel is en geen meetfunctie bevat, aanmelden bij het CIBG (uitvoeringsorganisatie ministerie van VWS).

Bevat een medische app een meetfunctie of valt deze in een hogere risicoklasse (zoals implanteerbare medische hulpmiddelen), dan moet deze ter beoordeling aan ‘aangemelde instanties’ als de DEKRA* worden voorgelegd. Vervolgens houdt de Inspectie voor de Gezondheidszorg toezicht op fabrikanten en leveranciers van medische hulpmiddelen.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Lees ook:

De app als medisch hulpmiddel, over de juridische aspecten van medische apps.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.